Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Spaanse politie zit Balkan kartel goed dwars

okt 2, 2023
Balkan

In de haven van Valencia heeft de Spaanse politie het afgelopen jaar meer dan 1.700 kilogram cocaïne in beslag genomen, afkomstig van een zogenaamd “Balkan-kartel”. De groep maakte gebruik van zeecontainers die werden verscheept vanuit Ecuador. Onlangs is een verdachte gearresteerd, vermoedelijk met de Albanese nationaliteit, en deze arrestatie wordt beschouwd als een belangrijke doorbraak in het onderzoek.

Verdachte met militaire opleiding

De verdachte, die volgens de politie een militaire opleiding en uitgebreide operationele kennis heeft, was vanuit Albanië naar Spanje gereisd om toezicht te houden op de operaties. De Spaanse politie kreeg aan het begin van het jaar een tip dat cocaïne in bepaalde zendingen met fruitcontainers van specifieke bedrijven uit Ecuador werd gesmokkeld.

Dubbele bodems

Bij het onderzoek ontdekte de politie dat de criminele organisatie verschillende methoden gebruikte om de drugs te verbergen, waaronder in de koeling van de containers en in dubbele bodems aan de binnenkant van de containerwanden.

In juni van dit jaar werd al 45 kilogram cocaïne in beslag genomen, en één persoon werd gearresteerd. Daarna volgden nog twee inbeslagnames van respectievelijk 44 en 46 kilogram cocaïne, evenals een derde inbeslagname van 200 kilogram cocaïne die in een dubbele bodem was verborgen.

In vloerbalken van containers

Later werd ontdekt dat de smokkelaars cocaïne in de vloerbalken van een container plaatsten, waarbij in totaal 550 kilogram cocaïne werd gevonden. Uiteindelijk werden in juli nog twee containers onderschept, waarin nog eens 831 kilogram cocaïne werd aangetroffen.

Video

De Spaanse politie heeft de onderstaande video vrijgegeven.