Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Strafbaarstelling oorzaak criminaliteit

DoorFlappie

aug 27, 2018

Steeds vaker horen we mensen van justitie die een beroep doen op de burgers om zich te realiseren wat er allemaal schuil gaat achter het lijntje dat ze pakken, of het pilletje dat ze slikken.

Behalve dat we van mening zijn dat een ieder voor zichzelf moet weten wat hij of zij eet, drinkt, slikt of snuift, is het algemeen bekend dat er meer materiële en in-materiële schade voortkomt uit een volstrekt legale drugs die wel maatschappelijk is geaccepteerd, alcohol. Deze miljarden kostende drugs wordt ook vrolijk geconsumeerd door de politietop of door Tweede Kamerleden. Als we de drug alcohol wegzetten tegen de schade die andere drugs opleveren en daarbij de criminaliteit weglaten dan valt het allemaal reuze mee. Een XTC gebruiker slaat geen halve kroeg leeg omdat zijn pilletje verkeerd valt en van enige verslaving is ook al geen sprake. Iemand die een jointje rookt gaat zijn vrouw niet slaan als hij er één teveel heeft gerookt…

Nee, de kern van het drugsprobleem waar justitie haar nek over breekt zit hem in de strafbaar stelling. Want als je iets illegaal maakt dan is het moeilijker te produceren, lastiger verhandelen en dus slechter verkrijgbaar. Dat uit zich in de prijs van het product (van amfetamine tot wiet) en dus zullen producenten en dealers risico’s gaan nemen en elkaar beroven en hun waar beschermen.

En al sinds mensenheugenis consumeren we drugs en dat zal de mensheid ook blijven doen, hoe groot de jacht op drugs ook zal worden. Al stelt de minister in plaats van 100 miljoen een miljard euro ter beschikking van de drugs fighters; ze houden er wellicht een fijne baan aan over, maar stuk voor stuk weten ze in hun achterhoofd dat ze strijden zonder ooit de bijl te kunnen begraven. Natuurlijk is er euforie en worden er soms kleine succesjes behaald, maar justitie zal eeuwig tegen een achterstand aankijken.

Hoger straffen, is ook een veel gehoorde kreet de laatste dagen. Nou, ook die illusie ontnemen we justitie graag want het grote voorbeeld Amerika, waar The War On Drugs is gestart, heeft overvolle gevangenissen en nergens wordt er zoveel drugs geconsumeerd als in dat land. Nergens sterven er zoveel aan een overdosis als in dat land.

Wij pleiten voor een algemene legalisering. Dat vermindert de criminaliteit, brengt veel belastinginkomsten met zich mee, er is een betere sociale controle, de kwaliteit is beheersbaar en de mens is weer vrij om te doen wat hij of zij wil met zijn eigen lichaam. Maar het begint er steeds meer op te lijken dat de overheid dit eigenlijk helemaal niet wil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *