Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Strafeisen tot 7 jaar in internationale drugszaak

apr 11, 2023
Rechtbank eist zware straffen

“We gaan veel geld maken. We worden de rijkste in de regio. De rijksten van Europa.” Deze, in synthetisch drugsonderzoek Niobium, door de politie onderschepte communicatie tussen leden van een internationale criminele drugsorganisatie, maakt duidelijk dat het om slechts één ding gaat: geld, veel en snel geld. In de rechtbank Oost-Brabant eiste het Openbaar Ministerie vandaag, tegen drie verdachten die terechtstaan straffen van 7, 4 en 2 jaar.

Ook is een ontnemingsvordering aangebracht voor 10 miljoen euro. Die zal schriftelijk worden behandeld.

Strafzaak Niobium

Het gaat in strafzaak Niobium, van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM), in totaal om ongeveer twee miljoen euro drugsgeld dat is witgewassen. Dat totaal is opgebouwd uit de bedragen voor een villa in het Belgische Poppel van bijna een miljoen euro, de verbouwing daarvan voor 8 ton, twee auto’s en een aandelenpakket.

Witwassen

De officier van justitie ter zitting vandaag: “Witwassen is onlosmakelijk verbonden met drugs en geweld. Crimineel geld is de motor van het criminele systeem. Er zijn door deze verdachten talloze wilsbesluiten genomen en er zijn stevige aanwijzingen voor geweldgebruik. Hier passen daarom alleen forse onvoorwaardelijke gevangenisstraffen.”

Internationaal crimineel samenwerkingsverband

Eén van de drie verdachten is een nu 43-jarige man (strafeis 4 jaar) uit de Zuid-Hollandse gemeente Westland. De andere twee zijn een nu 45-jarige man (strafeis 7 jaar) en 40-jarige vrouw (strafeis 2 jaar). Dit tweetal woonde destijds in Poppel (België) maar tegenwoordig in Tilburg.

Volgens het OM vormden de twee mannelijke verdachten, samen met anderen, een internationaal crimineel samenwerkingsverband (csv) op het gebied van diverse soorten drugs. De drugsgelden werden vervolgens witwassen. Als pleegperiode rekent het OM 1 januari 2015 tot en met hun aanhouding, tijdens een actiedag van de politie, op 1 oktober 2019. In het strafdossier komen amfetamine, methamfetamine en cocaïne voorbij. Om haar doel te verwezenlijken (snel veel geld verdienen) heeft de organisatie contacten in Colombia, Mexico en in Denemarken. Dat blijkt uit het strafdossier. De man uit Tilburg heeft zelfs een bedrijf in Colombia gehad. Het OM vervolgt de vrouwelijke verdachte alleen voor witwassen.

Door middel van versluierde afgeschermde communicatie, via onder meer cryptocommunicatiedienst Ennetcom1, is geprobeerd zich af te schermen van politie en justitie. Ook is met gebruik van huurauto’s en via omwegen naar onder meer een lablocatie in Wuustwezel en elders in België gereden.

  1. Ennetcom was een in Nederland gevestigd communicatienetwerk en serviceprovider. Het bedrijf was gevestigd in Nederland, net als de meeste van zijn klanten, maar de meeste bedrijfsservers waren gevestigd in Canada.

Geld als drijfveer

Geld was dé drijfveer. De verdachten hebben volgens het OM een fors uitgavenpatroon, zonder dat daar een (aanzienlijk) inkomen tegenover staat. Te denken valt aan dure vakanties in Spanje, Mexico, Dubai en het bezit van talrijke luxegoederen.

Op 1 oktober 2019 legde de politie beslag op diverse goederen en de villa in Poppel van het stel. In de tuin van die villa is beslag gelegd op een replica van de bronzen stier van Wall Street. Het stier-sculptuur staat symbool voor ongebreideld vertrouwen en welvaart. Op de woning en in beslag genomen goederen ligt conservatoir beslag evenals op diverse bankrekeningen.

Rolverdeling

Het strafrechtelijk onderzoek heeft volgens het OM een rolverdeling tussen de verdachten blootgelegd. Het OM beschouwt de in Tilburg woonachtige man als de baas van de criminele organisatie. Zijn vrouw wist van het crimineel handelen en profiteerde mee van de opbrengsten daaruit, zo concludeert het OM op basis van het strafdossier.

Geweldsman

De man uit Zuid-Holland wordt gezien als de ”de geweldsman” en vertrouwenspersoon van het csv. Hij is ook degene die de incasso’s voor de organisatie doet en het contact onderhoudt met de Zuid-Amerikanen die bij het productieproces van de drugs betrokken zijn. Het OM trekt de conclusie dat de man geweld niet schuwt. Onderzoek heeft ruim twintig voorbeelden opgeleverd waaruit blijkt dat de man geweld heeft gepleegd of bereid is dat te gaan doen. Bij hem is tijdens de doorzoeking van zijn huis op 1 oktober 2019 een geladen vuurwapen aangetroffen. De officier van justitie: “Het feit dat hij voor verboden wapenbezit drie keer eerder veroordeeld is geweest, heeft hem niet er niet van weerhouden opnieuw een vuurwapen te bezitten.”

Vervolg en uitspraak

De strafzaak wordt vervolgd met de pleidooien van de verdediging. De rechtbank heeft aangegeven uitspraak te doen op 25 mei a.s. om 13.00 uur.