Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

THC speekseltest per 1 juli

DoorRedactie

jun 25, 2017 , ,

DEN HAAG – Drugs in het verkeer zijn natuurlijk absoluut taboe. Dit geldt voor alle hard- en softdrugs. Dus ook voor partydrugs als XTC en amfetamine.

Drugsgebruik is aan te tonen via een afgenomen bloed- of urineproef. Die moet u als verdachte bestuurder verplicht ondergaan. De sancties zijn niet mals. Een gevangenisstraf van maximaal drie maanden of een geldboete van maximaal € 7.800. Ook kan uw rijbevoegdheid voor maximaal vijf jaar worden ontzegd. Wordt u in deze vijf jaar opnieuw onder invloed van drugs als automobilist betrapt? Dan wordt uw rijbevoegdheid voor maximaal tien jaar ontzegd.

Cannabiszorg schrijft dit:

Vanaf 1 Juli aanstaande wordt de THC speekseltest ingevoerd in de Wegenverkeerswet. Dit houdt in dat de politie speeksel van bestuurders (auto, motor en (brom)fiets) mag controleren op aanwezigheid van THC. Een positieve THC test is reden voor een bloedonderzoek wat kan leiden tot verlies van het rijbewijs voor een periode van 1 jaar.
Naar aanleiding van vragen van onze patiënten heeft Cannabiszorg contact opgenomen met het Centraal Bureau Rijvaardigheid om vast te stellen wat deze wet betekent voor medicinale cannabisgebruikers. Er zal niet veel veranderen voor onze patiënten. Bij medicinale THC houdende cannabisolie wordt afgeraden, bij dagelijks gebruik, de eerste 2 weken achter het stuur te gaan. Bij incidenteel medicinaal gebruik wordt autorijden afgeraden tot en met 15 uur na gebruik.
Om onze patiënten gerust te stellen en de politie te helpen met het beoordelen van de situatie kunnen wij het volgende aanbieden. Op aanvraag van de patiënt sturen wij een gewaarmerkte kopie van het recept. Dit document kan bij eventuele controle aan de politieagent worden overhandigd.

Dit kan natuurlijk ook gewoon met het recept van je medicinale cannabis, wat geschreven is door je arts of een gebruikersverklaring van je arts. Deze kan je dan ook overhandigen aan de politie.

Hieronder de meest gebruikte drugs soorten en de afbraak tijden in urine:

Drugs soort Aantoonbaarheid
Amfetamine 1 tot 3 dagen
Barbituraten 4 tot 5 dagen (Pentobarbital)

14 tot 21 dagen (Phenobarbital)

4 tot 5 dagen (Secobarbital)
Chronisch gebruik: enkele weken

Benzodiazepines 3 dagen bij therapeutisch gebruik,
Chronisch gebruik 4 tot 6 weken
Buprenorfine 2 tot 6 dagen
Ethylidin-Dimethyl-Diphenylpyrrolidine (EDDP) 2 tot 7 dagen
Methamfetamine 1 tot 3 dagen
Benzoylecgonine/cocaïne 1 tot 4 dagen
MDMA, Ecstasy 1 tot 3 dagen
Methadon 2 tot 5 dagen
Opiaten, Morfine, Heroïne 2 tot 3 dagen
Phencyclidine (PCP) 2 tot 3 dagen
Tricyclische Antidepressiva (TCA) 2 tot 3 dagen
THC, Cannabis 5 dagen bij af en toe gebruik
(4x per week)
10 dagen bij frequent gebruik(1 x per dag)
tot een maand bij zeer frequent gebruik

In speeksel zijn de tijden waarin de drugs nog is aan te tonen anders. Verder is het niet mogelijk om op alle drugs soorten te testen in speeksel.

De aantoonbaarheid van drugs in speeksel wordt hieronder weergegeven:

Drugs soort Aantoonbaarheid
Amfetamine 10 minuten tot 3 dagen
Benzoylecgonine/cocaïne 10 minuten tot 1 dag
THC / Cannabis Maximaal 14 uur
Metamfetamine 10 minuten tot 3 dagen
Morfine / Heroïne 1 uur tot 3 dagen
PCP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *