Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Top tien meest schadelijke drugs

mrt 13, 2023

Toen het Belgische tijdschrift Knack een panel van vier experts vroeg welke drugs het meest schadelijk zijn voor de samenleving was het antwoord opmerkelijk. Alcohol staat namelijk met stip op nummer één.

Meest schadelijke drugs

  1. alcohol
  2. Cocaïne/crack
  3. Heroïne
  4. Tabak
  5. Amfetamine/ Methamfetamine
  6. Fentanyl/Nitazenes
  7. Cannabis
  8. Benzodiazepines
  9. Ketamine
  10. GHB

Alcohol

Dit schreef het panel over de drug alcohol: ‘In de Europese Unie stierven in 2016 zo’n 80.000 mensen aan door alcohol geïnduceerde kanker. Ongeveer 1,9 miljoen levensjaren gingen verloren als gevolg van premature morbiditeit en mortaliteit door kanker. In een paper van de Hoge Gezondheidsraad (2018) staat dat alcohol in België de op drie na belangrijkste doodsoorzaak is bij personen van vijftien jaar en ouder.

Alcohol speelt ook een rol in cardiovasculaire aandoeningen, cerebrovasculaire aandoeningen, verschillende vormen van kanker, geheugenstoornissen en aandoeningen van de pancreas en de lever. Dat gaat allemaal gepaard met torenhoge medische en economische kosten.’

Bron: Knack (betaalmuur)

Waarom alcohol de meest schadelijke drug is

Er zijn verschillende redenen waarom alcohol vaak wordt beschouwd als de meest schadelijke drug:

  1. Wijdverbreid gebruik: Alcohol is wijdverspreid en legaal beschikbaar, wat betekent dat meer mensen het gebruiken dan andere drugs.
  2. Fysieke schade: Alcohol kan aanzienlijke schade toebrengen aan het lichaam, waaronder de lever, de alvleesklier, het hart en de hersenen. Langdurig en overmatig alcoholgebruik kan leiden tot levensbedreigende aandoeningen zoals cirrose van de lever, pancreatitis, hartaandoeningen en hersenbeschadiging.
  3. Verslavingspotentieel: Alcohol heeft een hoog verslavingspotentieel en kan leiden tot afhankelijkheid en ontwenningsverschijnselen wanneer men stopt met drinken.
  4. Sociale impact: Alcoholgebruik kan leiden tot problemen op sociaal gebied, zoals geweld, misbruik en verkeersongevallen.
  5. Economische kosten: Alcoholmisbruik en de gevolgen ervan leggen aanzienlijke economische lasten op de samenleving, waaronder gezondheidszorgkosten, productiviteitsverlies en kosten voor de rechtshandhaving.

Is alcohol dan slechter dan heroïne?

Het is niet correct om te stellen dat alcohol schadelijker is dan heroïne, omdat beide drugs op verschillende manieren schadelijk zijn voor het lichaam en de samenleving.

Heroïne is een opioïde drug die onmiddellijk gevaar kan opleveren voor het leven van een gebruiker, met name bij overdosering. Het kan ook leiden tot chronische fysieke en mentale gezondheidsproblemen bij regelmatig gebruik, zoals infecties, hart- en longproblemen, leverziekte, nierfalen, hersenbeschadiging en verslaving.

Alcohol richt schade aan aan lichaam en geest

Aan de andere kant kan alcohol, bij regelmatig en overmatig gebruik, ook aanzienlijke schade aanrichten aan het lichaam en de geest, zoals lever- en hersenschade, hart- en vaatziekten, kanker, geheugen- en cognitieve stoornissen, verslaving en mentale gezondheidsproblemen. Bovendien kan alcoholgebruik leiden tot ongevallen, geweld en andere sociale problemen.

Vergelijken is lastig

Het vergelijken van de schadelijkheid van verschillende drugs is niet eenvoudig, omdat de schade die ze kunnen veroorzaken afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de dosis, frequentie en duur van gebruik, de individuele gevoeligheid, de omgevingsomstandigheden en de beschikbaarheid van medische en sociale ondersteuning.