Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Van Laarhoven kan de rug op van Grapperhaus

apr 8, 2019
Johan van Laarhoven

Na het oordeel van de Nationale ombudsman zou je verwachten dat Minister Grapperhaus diep door het stof gaat en zich tot het uiterste zal inspannen om Johan van Laarhoven en zijn vrouw Tukta naar Nederland te halen. Maar helaas.

Voorlopig nog zitten

De voormalig Tilburgse coffeeshophouder Johan van Laarhoven blijft voorlopig in de hel van Bangkok, ook al is hij daar volgens de Nationale ombudsman beland door toedoen van Nederlandse instanties. Zolang de Thaise rechter nog geen definitief oordeel heeft geveld, ziet minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid geen mogelijkheden Van Laarhoven naar Nederland te halen.

Cassatie door de Thai

De Thaise overheid is in cassatie gegaan en dat moet nog dienen. Wanneer is onbekend en het waarom al helemaal, want meer dan de huidige straf kan hem niet worden opgelegd.

Heel klein lichtpuntje

Grapperhaus heeft wel gezegd te zullen onderzoeken of de samenwerking met justitie in het buitenland wel naar behoren verloopt. Het Openbaar Ministerie vroeg Thailand in 2014 om hulp bij een strafrechtelijk onderzoek naar de coffeeshophouder, die zich daar had gevestigd. Het Thaise OM vervolgde Van Laarhoven vervolgens zelf. Hij draaide voor tientallen jaren de gevangenis in.

Grapperhause neemt het oordeel serieus

Ferd Grapperhaus neemt het oordeel van de Nationale Ombudsman „zeer serieus”, maar zegt voorlopig weinig voor Van Laarhoven te kunnen doen. „Uiterlijk december” is de rechtszaak in Thailand afgerond, zo laat de Thaise overheid hem desgevraagd weten. Of dat dan ook echt zo is, valt te betwijfelen. Veel gevangenen in het land wachten jarenlang op hun veroordeling.

Wachten op de cassatie

Pas na de behandeling van de cassatie buigt het OM zich „voortvarend” over het verzoek van de coffeeshopbaas om naar een Nederlandse cel te verhuizen. Het OM voegt het rapport van de ombudsman verder toe aan de Nederlandse strafzaak tegen Van Laarhoven.

Gratie bij kroning

Een jaar geleden overleed de Thaise koning Bhumibol. Zijn crematie is op 26 oktober. De officiële kroning van zijn zoon wordt in de december verwacht. Om gratie te kunnen krijgen moet de straf echter ook onherroepelijk zijn en mag er geen andere strafzaak lopen. Smeets zegt dat de hoogte van de straf geen belemmering hoeft te zijn. Wellicht zinspelen de Thai erop dat dat mogelijk samenvalt met de cassatie behandeling, maar het is niet te hopen dat die behandeling pas na de kroning plaats gaat vinden.