Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Venrayse beveiligingstopper blijkt fulltime witwasser – politie valt binnen op 29 locaties

feb 6, 2025
Beveiligingsbedrijf Venray

Wat krijg je als je beveiliging en georganiseerde misdaad combineert? Juist, een bedrijf dat zichzelf “veilig” waant, maar toch net even te veel in de spotlights komt. Opsporingsdiensten hebben woensdag een inval gedaan bij Secutor Security in Venray, omdat de eigenaar, Yahya H. (39), blijkbaar niet alleen panden, maar ook zijn eigen criminele carrière goed wist te beveiligen. Samen met een stel handlangers wordt hij verdacht van drugshandel en witwassen op industriële schaal.

Van straatcoach tot narco-netwerkbeheerder

Secutor Security leek op papier een keurige organisatie met 147 medewerkers, waaronder straatcoaches die jongeren op het rechte pad moesten houden. Alleen blijkt dat rechte pad in werkelijkheid een sluiproute naar de cokehandel te zijn geweest. Volgens de politie had Yahya H. het briljante idee om kwetsbare jongeren niet alleen te begeleiden, maar ze ook meteen een “carrière” in de onderwereld aan te bieden. Handig, want zo wist het bedrijf precies wie waar handelde en wat de concurrentie deed.

Terwijl Secutor meedacht over de aanpak van lokale drugsproblematiek, draaide het bedrijf in de achterkamers vrolijk mee in diezelfde drugshandel. Strategisch, maar niet bepaald slim genoeg om onder de radar te blijven.

Grootscheepse invallen en verrassingen

De politie, justitie en de FIOD deden invallen op maar liefst 29 locaties in Brabant, Gelderland en Limburg. Daarbij werden naast Yahya H. nog vijf anderen opgepakt, waaronder een 41-jarige Eindhovenaar, een 43-jarige man uit Horst, een 53-jarige vrouw uit Venray, een 41-jarige Helmonder en een 65-jarige man uit Arnhem. En alsof het een misdaadserie was, bleek de Brabander gezellig twee vuurwapens bij zich te hebben, terwijl de Arnhemmer een flinke berg contant geld meezeulde.

Miljoenen, villa’s en een hypotheek die zichzelf terugbetaalt

Onze hoofdverdachte had het financieel best goed voor elkaar. In 2023 verkocht hij zijn villa in Eindhoven voor een schamele 1,3 miljoen euro en nestelde zich in een woontoren in het centrum. In 2020 kocht hij bovendien een bedrijfspand in Venray voor 590.000 euro, maar wist daar op mysterieuze wijze een hypotheek van 800.000 euro aan te koppelen. Tel daarbij op dat zijn bedrijf een eigen vermogen van bijna zes miljoen euro noteerde, en je snapt waarom de opsporingsdiensten zich afvroegen of er misschien wat zwart geld door de boeken vloeide.

Volgens de politie waren er “sterke vermoedens” dat crimineel geld in het bedrijf werd gepompt, medewerkers deels contant werden betaald en er facturen werden gefabriceerd voor nooit-geleverde diensten. En als kers op de witwas-taart kon Secutor zijn diensten waarschijnlijk voor stuntprijzen aanbieden, omdat ze minder last hadden van belastingperikelen dan de concurrentie.

‘Wij weten ook niets, echt hoor’

In een reactie laat een medewerker van Secutor weten dat hij “perplex” staat van de gebeurtenissen en niets weet van enige criminele praktijken. Dat is een interessante uitspraak, gezien de bergen aan bewijsmateriaal die nu boven tafel komen. Maar goed, onschuld claimen hoort bij het spel.

Ondertussen zitten Yahya H. en zijn kompanen in de cel, terwijl de politie de boekhouding doorspit. Eén ding is zeker: Secutor Security hield niet alleen de stad veilig, maar blijkbaar ook de onderwereld draaiende.