Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Verbod op 4-FA

jan 4, 2017

DEN HAAG – Er komt een algeheel verbod op de handel, het bezit- of de productie van de drug 4-FMP / 4-FA. Dat laat het openbaar ministerie in een persbericht op haar website weten. Met ingang van 1 april 2017 staat de stof 4-fluoramfetamine op de lijst 1 van de opiumwet.

De drug 4-fluoramfetamine (4-FA) wordt verboden. De drug die in de vorm van een pil, capsule of poeder te verkrijgen is, kan leiden tot  ernstige hoofdpijnen  en schade aan de hart- en bloedvaten. Gebruik leidt in sommige gevallen zelfs tot een hersenbloeding. Dat schrijven staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) en minister Ard van der Steur (VenJ) vandaag aan de Tweede Kamer. Het verbod zal op 1 april 2017 van kracht zijn.

Met het verbod nemen de bewindspersonen het advies van de Coördinatiecommissie Assessment en Monitoring nieuwe drugs  (CAM) over om 4-FA op Lijst I  (harddrugs) van de Opiumwet te plaatsen. Daarmee wordt de productie, handel en verkoop van dit middel verboden. De commissie constateert dat het gebruik van de drug vooral in het uitgaansleven aan populariteit wint en makkelijk te verkrijgen is. “Een zorgelijk signaal”, aldus staatssecretaris Van Rijn. “Ik maak me grote zorgen over het drugsgebruik onder jongeren en jongvolwassenen die vaak uitgaan. Een ‘pilletje’ nemen op een festival of feest is nooit normaal. Veilig drugsgebruik is een mythe”.