Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Verbod op oogsten toppen vezelhennep

sep 8, 2017

Vezelhennepverwerker Dun Agro in Oude Pekela mag niet langer de bladeren en toppen van hennepplanten oogsten. Dat heeft de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) hem verboden.

De bloemen (toppen) van vezelhenneprassen bevatten CBD, een stof die de laatste jaren erg populair is geworden onder meer  als pijnstillend en rustgevend kruidenextract.

Hoewel CBD niet verboden is, stelt de Opiumwet dat vezelhennep alleen geteeld mag worden voor de productie van vezel, of voor de productie van zaad. Dat zaad wordt gebruikt als voeding voor dieren en de vezel kent toepassingen zoals het maken van touw of kleding. Andere toepassingen zijn verboden, zegt de NVWA.

In Nederland en de meeste andere Europese landen is het verbouwen van industriële hennep (hierna spreken wij over ‘hennep’ wanneer wij op de ‘industriele hennep’ doelen) voor vezels en zaden legaal sinds 1992. Het THC gehalte in de hennep mag maximaal 0,2% bedragen. De soorten die binnen deze marge vallen zijn vastgelegd door de Europese Commissie (zie kopje ‘Toegestane soorten’). Er is voor het verbouwen van deze soorten in Nederland geen vergunning nodig. Voor het telen van hennep moet wel speciaal gecertificeerd zaaizaad worden gebruikt.

Elke landbouwer zal in mei aangifte moeten doen van de gewassen die hij teelt. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) komt vlak voor de oogst langs om monsters af te nemen van elk gewas, en bij hennep wordt dan het THC gehalte gemeten.