Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Verdachte drugszaak Venlo opgepakt wegens vluchtplannen

okt 18, 2023
Rechtbank hamer

In een lopend drugsonderzoek heeft de politie op zaterdag 14 oktober een 59-jarige man uit Venlo aangehouden. De aanhouding vond plaats omdat het Openbaar Ministerie (OM) vreesde dat de verdachte van plan was om naar Turkije te vluchten en daar de Turkse nationaliteit aan te nemen, in een poging om zijn straf te ontlopen. Als reactie op deze aanhouding voerde het Centraal Punt Precursoren van de FIOD, onder begeleiding van het Landelijk Parket van het OM, eveneens twee huiszoekingen uit in Venlo. Tijdens deze actie werden gegevensdragers, administratieve documenten en een aanzienlijk geldbedrag in beslag genomen.

Meerdere gevangenisstraffen

De verdachte, die eerder meerdere gevangenisstraffen uitzat, had toestemming van de rechtbank om de start van zijn meest recente strafproces in vrijheid af te wachten. De behandeling van zijn zaak had aanzienlijke vertraging opgelopen door het getuigenverhoor, wat resulteerde in zijn voorlopige vrijlating in 2022. Echter, op 17 oktober heeft de rechtbank in Den Bosch besloten om deze schorsing op te heffen, omdat er inderdaad een reëel risico bestaat dat de verdachte naar het buitenland zou vluchten.

Hoger beroep loopt nog

Afgelopen zomer werd de inwoner van Venlo al veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij drugsproductie en witwassen. Ondanks de eis van 8 jaar gevangenisstraf door het OM, kreeg de verdachte een celstraf van 30 maanden opgelegd. Aangezien er nog een hoger beroep loopt, heeft hij zijn straf nog niet uitgezeten.

Synthetische drugs

De huidige rechtszaak draait eveneens om de productie van synthetische drugs, ditmaal in de bossen rond Venlo, waarbij in 2020 aanzienlijke milieuschade is veroorzaakt. De momenteel vastgehouden verdachte wordt naast de productie van synthetische drugs ook verdacht van het leiden van een criminele organisatie en bodemverontreiniging. Twee medeverdachten in deze zaak hebben ook hun voorlopige hechtenis geschorst.

Onderzoek ‘Goudhaan’

Volgende week zal de strafzaak, bekend als “onderzoek Goudhaan,” in Den Bosch worden behandeld, met zittingen gepland op 24, 25, 27 en 30 oktober. Dit belooft een cruciaal moment te worden in het lopende onderzoek naar de drugshandel in de regio Venlo. We zullen de ontwikkelingen blijven volgen en updaten naarmate er meer informatie beschikbaar komt.