Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

BTW verhoging van 6 naar 9 procent

dec 28, 2018
b.t.w. verhoging

Verhoging lage btw-tarief van 6% naar 9%.

De Nederlandse overheid heeft besloten dat op 1 januari 2019 het lage btw-tarief verhoogd wordt van 6% naar 9%. Producten die onder het 6% tarief vallen zijn bijvoorbeeld voedingsmiddelen, boeken en medicijnen.

Geen prijsverhoging

Als webwinkel leveren wij ook producten die vallen onder dit lage btw-tarief, waardoor wij en ook jij 9 procent btw afdragen met ingang van 1 januari 2019.
Wat zijn de gevolgen van deze btw verhoging? Wapwinkel heeft besloten – in tegenstelling tot veel andere smartshops – haar prijzen niet te verhogen, om zo jou als klant tegemoet te komen. Door de prijzen gelijk te houden, levert dit jou als klant extra voordeel op. Wij verdienen wat minder, maar jij gaat zeker niet meer betalen voor de producten die met het lage b.t.w. tarief belast zijn.

Wanneer gaat de verhoging in

De verhoging van het lage b.t.w. tarief van 6 naar 9 procent gaat precies in op de jaarwisseling. Dat betekent dat de producten zoals truffels, kruiden en voedingssupplementen vanaf 1 januari 2019 om 0:01 belast worden met 9 procent b.t.w.

Wat merk ik als klant

Onze klanten zullen van de b.t.w. verhoging vrijwel niets merken. Het enige verschil is dat je vanaf 1 januari een ander tarief zult terugvinden op je factuur. Geen hogere prijs, wel iets meer b.t.w. Maar de prijs onder de streep blijft voor jou als klant precies hetzelfde.

Voordeel zakelijke klanten

Zakelijke klanten hebben wel wat voordeel omdat zij de berekende b.t.w. kunnen terugvragen bij de belastingdienst. En dat betekent dat er bij goederen belast met het lage tarief vanaf 1 januari 9 procent teruggevraagd kan worden.