Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Vezelhennep kent heel veel toepassingen

jan 5, 2023

Vezelhennep wordt gekweekt voor de vezels die in de stengels van de plant zitten. De plant groeit snel en kan tot 4 meter hoog worden. Om vezelhennep te verbouwen, zijn de volgende stappen nodig:

 1. Kies een geschikte locatie: Vezelhennep heeft een goed doorlaatbare bodem nodig en groeit het best in een koele, vochtige omgeving.
 2. Kies de juiste zaden: Er zijn verschillende soorten vezelhennep, dus het is belangrijk om zaden te kiezen die geschikt zijn voor de locatie en doeleinden waarvoor ze worden gebruikt.
 3. Zaai de zaden: Vezelhennep kan worden gezaaid in rijen of in bedden, afhankelijk van de grootte van het gebied dat wordt beplant.
 4. Geef de planten voldoende water en voeding: Vezelhennep heeft regelmatig water en voedingsstoffen nodig om goed te groeien.
 5. Oogsten: Wanneer de planten klaar zijn om te oogsten, worden ze geoogst door de stengels te snijden en de vezels te scheiden van de rest van de plant. De vezels kunnen worden gebruikt voor allerlei toepassingen.

Is het kweken van vezelhennep legaal?

In Nederland is het kweken van vezelhennep legaal, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. De regelgeving voor het kweken van vezelhennep in Nederland is als volgt:

 1. Het mag alleen worden gekweekt voor industriële doeleinden, zoals het maken van papier, textiel, bouwmaterialen, voedsel, plastics en huidverzorgingsproducten. Het mag niet worden gekweekt voor recreatief of medicinaal gebruik.
 2. De teelt moet worden aangemeld bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en moet voldoen aan de gestelde eisen voor het kweken van vezelhennep.
 3. De planten mogen niet worden bespoten met verboden gewasbeschermingsmiddelen of bemestingstoffen.
 4. De planten moeten worden aangeplant op een afstand van ten minste 100 meter van schoolgebouwen, kinderdagverblijven en zorginstellingen.
 5. De planten mogen niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg of vanaf een openbaar toegankelijk gebied.
 6. Het is verboden om hennep te verkopen of te verhandelen als grondstof voor het maken van drugs.
 7. Het is verboden om hennep te verbouwen op land dat is aangewezen als Natura 2000-gebied of als beschermd gebied.

Vezelhennep kan worden gebruikt voor een groot aantal toepassingen, waaronder:

 1. Papier: Vezelhennep kan worden gebruikt om papier te maken dat sterk, duurzaam en milieuvriendelijk is.
 2. Textiel: De vezels van hennep kunnen worden gebruikt om stoffen te maken die ademend, hypoallergeen en duurzaam zijn. Ze worden vaak gebruikt om kleding, tassen en andere accessoires te maken.
 3. Bouwmaterialen: Vezelhennep kan worden gebruikt om duurzame en milieuvriendelijke bouwmaterialen te maken, zoals betonversterkende stoffen en isolatiemateriaal.
 4. Voedsel: De zaden van hennep kunnen worden gebruikt om olie te maken of om te eten, bijvoorbeeld in de vorm van hennepzaden of hennepmelk.
 5. Plastics: Vezelhennep kan worden gebruikt als vervanging voor plastics, wat bijdraagt aan een vermindering van de afhankelijkheid van petroleum als grondstof voor plasticproducten.
 6. Body Care: Hennepolie kan worden gebruikt in cosmetica en huidverzorgingsproducten vanwege zijn voedende eigenschappen.

Kan vezelhennep gebruikt worden voor de productie van CBD?

Nee, vezelhennep kan niet worden gebruikt voor de productie van CBD. CBD is een cannabinoïde die voornamelijk wordt gevonden in de bloemen en bladeren van de cannabisplant, terwijl vezelhennep voornamelijk wordt gekweekt voor de vezels in de stengels van de plant. Vezelhennep bevat weinig tot geen THC, het psychoactieve cannabinoïde dat verantwoordelijk is voor het “high” gevoel, en wordt daarom voornamelijk gebruikt voor industriële doeleinden, zoals het maken van papier, textiel, bouwmaterialen, voedsel, plastics en huidverzorgingsproducten.