Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Vijf jaar cel geëist tegen cybercrimineel (20)

nov 11, 2022

In een blokhut in het Stadspark in Groningen op heterdaad betrapt worden, op het moment dat je aan de telefoon zit en je je voordoet als medewerker van de Rabobank. In dat telefoontje, gepleegd op 20 juli 2021, probeerde de nu 20-jarige verdachte iemand op te lichten. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) stond dat telefoontje stond niet op zichzelf.

Verdachte uit Tynaarlo

Vandaag staat deze jonge verdachte uit de gemeente Tynaarlo terecht voor de rechtbank in Assen in een zaak waarin de tenlastelegging uit liefst twaalf kantjes aan verdenkingen bestaat. Naar de mening van het OM heeft hij op grote schaal, gedurende een lange periode, een veelheid aan strafbare feiten gepleegd en daarbij tientallen mensen voor ruim 100.000 euro opgelicht of bestolen. Hem wordt computervredebreuk, diefstal, oplichting, het voorhanden hebben van illegale software, witwassen, het bezitten en verkopen van niet-openbare persoonsgegevens en het hebben van een gaspistool verweten.

Digitale woningovervallen

Volgens de officier van justitie zitten in het dossier duidelijke aanwijzingen dat verdachte bewust persoonsgegevens van oudere mensen opvraagt en verspreid. Hij heeft gebruik gemaakt van specifieke – illegale – lijsten met persoonsgegevens. Ook heeft hij mensen in hun privédomein benaderd en geraakt. “Hij is zich bewust van hun kwetsbaarheid, maar dat lijkt hem eerder te motiveren dan dat het hem stopt. Je zou het een digitale woningoverval kunnen noemen. En dat niet een keer, maar tientallen keren”, aldus de officier van justitie die een celstraf van vijf jaar eist.

“Hij vond zichzelf cool en de slachtoffers stom. Soms werkte hij met anderen, soms alleen. Hij ging gericht en berekenend te werk en trok zich van niemand wat aan.”

Fraude

Door toedoen van de politie in Den Haag en T-Mobile komt de jonge cyberboef in het vizier van de politie. Als eerste doet het telecombedrijf aangifte vanwege het inbreken in hun computersysteem en het daarna onrechtmatig uitvoeren van simswaps. Een simswap is een actie waarbij een mobiel telefoonnummer gekoppeld wordt aan een andere simkaart. Daarmee kan dan worden gefraudeerd. Intern onderzoek bij T-Mobile leidt naar een IP-adres dat te herleiden is naar het ouderlijk huis van de verdachte.

Illegale software

Daarnaast duikt in een cybercrime-onderzoek van de Haagse politie de naam van de jonge Drent op. In dat onderzoek ontdekt de politie dat de verdachte via een telegramaccount contact heeft over software waarmee fraude kan worden gepleegd. Denk daarbij onder meer aan software die is ingericht op het illegaal verkrijgen van inloggegevens van klanten van banken.

Fulltime

De verdachte deed slachtoffers overigens niet alleen denken dat hij medewerker van een bank was. Ook deed hij zich telefonisch of per mail voor als de Belastingdienst en gerechtsdeurwaarder en/of incassobureau.

Uit het onderzoek komt een beeld naar voren van een jonge man die lange tijd bijna fulltime bezig was met het organiseren en het plegen van cybercrime. Geld verdienen ten koste van anderen was het belangrijkste doel. “Hij vond zichzelf cool en de slachtoffers stom. Soms werkte hij met anderen, soms alleen. Hij ging gericht en berekenend te werk en trok zich van niemand wat aan.”

Een begin van berouw

Ten tijde van het plegen van de tenlastegelegde strafbare feiten zat de toen 18-jarige verdachte in de zesde klas van het VWO. Toch moet volgens de officier van justitie de verdachte als volwassene terechtstaan. Dit onder meer vanwege de manier waarop hij te werk is gegaan, zijn manier van denken en een eerdere veroordeling waarbij al geprobeerd is om met hulp van de jeugdreclassering verdachte van cybercrime af te houden.

Wel houdt de officier in zijn strafeis er rekening mee dat de verdachte contact heeft gezocht om ruimhartig alle ingediende schadevergoedingsverzoeken voorafgaand aan de zitting te betalen. Ook is hij bereid excuses te maken richting de slachtoffers. De officier van justitie: “Dat waardeer ik. Mogelijk is het een teken van een voorzichtige ontwikkeling in zijn denk- en belevingswereld.”

Medeverdachten

Naast deze verdachte staan er drie medeverdachten terecht die van veel minder strafbare feiten verdacht worden. Tegen een minderjarige jongen uit Groningen eist de officier van justitie 90 dagen jeugddetentie, waarvan 44 dagen voorwaardelijk. Ook eist hij een taakstraf van 50 uur. Twee andere verdachten staan morgen terecht. Daarvan staat er ook een voor de kinderrechter.

Bron: Openbaar Ministerie