Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Voor miljoenen aan crypte in beslag genomen

sep 4, 2023
Crypto in Ede in beslag genomen

Ede – De politie heeft in een lopend onderzoek rond een verdachte uit Ede al ruim 2,5 miljoen euro aan cryptovaluta in beslag genomen. De arrestatie van de 36-jarige man vond plaats tijdens een actiedag op 20 juni in zijn woonplaats, op verdenking van grootschalige en internationale drugshandel.

Onderzoek van 8 maanden

Dit onderzoek begon aan het begin van het jaar, nadat er waardevolle informatie was verkregen uit onderschepte communicatie in cryptovorm. Na de arrestatie voor drugshandel hebben rechercheurs grondig onderzoek verricht en miljoenen euro’s aan vermoedelijk illegaal verkregen digitale activa opgespoord. Naast deze cryptovaluta zijn ook een huis, een voertuig en diverse luxe goederen zoals kostbare horloges in beslag genomen.

Geen cash, maar crypto

“De tijden veranderen. Waar we vroeger op zoek waren naar grote sommen contant geld, zien we nu dat criminelen hun vermogen steeds vaker digitaal beheren. Dankzij onze expertise en kennis kunnen we signalen van mogelijk aanwezige digitale activa herkennen en uiteindelijk beslag leggen. Misdaad mag onder geen enkele omstandigheid lonen,” vertelt Marijn Lampio, teamchef van de Districtsrecherche in Gelderland-Midden. Het onderzoek betrok verschillende rechercheurs uit zijn team, evenals agenten van het lokale basisteam en experts van verschillende andere politieteams, zoals het Cybercrimeteam.

Meer aanhoudingen

Naast de hoofdverdachte werden half augustus nog vijf andere verdachten uit de directe omgeving van de man aangehouden. De familieleden van de man worden verdacht van witwassen, maar in tegenstelling tot de Edese verdachte zitten ze niet meer vast. Het betreft twee vrouwen uit Barneveld (36 en 59 jaar oud), twee mannen uit Barneveld (33 en 60 jaar oud) en een 37-jarige vrouw uit Ede.