Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Waarom cannabis niet meer vergoed wordt

dec 7, 2016

Vorige week maakte Zilveren Kruis, één van de grootste zorgverzekeraars van Nederland, bekend dat medicinale cannabis vanaf volgend jaar niet meer vergoed zal gaan worden.

Volgens de verzekeraar heeft deze beslissing niets met geld te maken, maar is de overweging gemaakt omdat uit nieuw onderzoek zou blijken dat er geen wetenschappelijke basis is voor medicinaal gebruik van cannabis. De effecten van medicinale wiet zouden niet bewezen kunnen worden, ondanks de duizenden Nederlandse patiënten die zeggen baat te hebben bij het gebruik ervan.

Zilveren Kruis was de laatste van de vier grote zorgverzekeraars die medicinale cannabis nog vergoedden. Nu ook zij daarmee stoppen, zijn er nog maar twee verzekeraars over die wél vergoeden en dat zijn ONVZ en Stad Holland Verzekeringen. Zij hebben de vergoeding van cannabis in het basispakket.

Hoe komt het nu opeens dat de verzekeraars zich van een andere mening zijn bedaan? Volgens dr. Arno Hazekamp, die in 2007 promoveerde bij de Universiteit Leiden op de effecten van medicinale cannabis, is de boosdoener een onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in het medische vakblad Journal of the American Medical Association. De auteurs van deze studie voerden zelf geen nieuw onderzoek uit, maar maakten een analyse van de grote hoeveelheid kleine deelonderzoeken over het onderwerp. Daaruit concludeerden zij dat al die losse onderzoeken bij elkaar geen overtuigend bewijs leveren voor de werking van medicinale cannabis.

Hazekamp kijkt daar niet van op. “Als er een nieuw medicijn op de markt komt, wordt dat normaal gesproken uitvoerig onderzocht en getest. Die onderzoeken kosten miljoenen, en dat geld wordt betaald door de fabrikant van het nieuwe medicijn. Die heeft er namelijk belang bij dat een nieuw medicijn wordt goedgekeurd, zodat het verkocht kan worden, en er veel winst op wordt gemaakt. Zo verdienen ze de kosten van het onderzoek snel terug,” vertelt hij. “Maar cannabis is van niemand, dus wil niemand betalen om zo’n omvangrijk onderzoek naar cannabis te doen.” Volgens Hazekamp wordt er wel onderzoek gedaan naar mediwiet, maar gebeurt dat op kleine schaal en verlopen de onderzoeken niet gecoördineerd. “Verschillende onderzoekers gebruiken verschillende soorten cannabis, verschillende toedieningsvormen en verschillende doseringen, waardoor je allemaal losse verhaaltjes krijgt.”

Het blijkt dus wederom de farma te zijn die de mensen die baat hebben bij het gebruik van cannabis, de das omdoet.

Hazekamp vergelijkt de verschillende losse onderzoeken met een puzzel. Daaruit ontbreken volgens hem weliswaar nog stukjes, maar het grote plaatje – dat laat zien dat cannabis voor medicinaal gebruik vaak wel degelijk positieve effecten heeft – is desondanks duidelijk zichtbaar. “Maar dan moet je het wel willen zien,” zegt hij.

Bovendien is medicinale cannabis bij gebruikers ongekend populair. Het Pharmaceutisch Weekblad berichtte maandag dat de uitgifte van medicinale wiet (in de vorm van wiettoppen en wietolie) dit jaar met maar liefst 80 procent gestegen is ten opzichte van 2015. Dit jaar zal ongeveer 45.000 keer medicinale wiet worden verstrekt via apotheken, vooral aan mensen met ernstige chronische aandoeningen als MS, kanker of hiv. Een genezende werking heeft cannabis niet, maar volgens gebruikers kan het met name de pijn die zij ervaren verlichten.

Bron: vice.com