Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Wapens, drugs en vuurwerk in opslagboxen

mei 29, 2023
Opslagbox

Amsterdam – Een controleactie van de politie en verschillende overheidspartners leidde op donderdag 25 mei 2023 tot de vondst van een grote hoeveelheid hard- en softdrugs. De actie was gericht op een opslagboxenbedrijf in Amsterdam-Zuidoost Daarnaast stuitten controleurs op een vuurwapen, munitie, een boksbeugel en zes cobra’s.

Out of the box controle

Tijdens de zogeheten Out-of-the-Box controle neemt een gemeentelijke toezichthouder op grond van de Algemene Wet Bestuursrecht een particuliere speurhond mee om een indicatie te krijgen of er in het gebouw bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen zijn opgeslagen.

Dit omdat gemeenten regelmatig constateren dat opslaglocaties anders in gebruik zijn dan bedoeld en verhuurders niet altijd weten wat zich precies in de boxen afspeelt. In ernstige gevallen kan dit leiden tot gevaarlijke situaties: niet alleen voor de gebruiker of verhuurder van de locatie, maar ook voor omwonenden. Denk hierbij aan brandgevaar, overlast door (drugs)gebruik en aantasting van de gezondheid van omwonenden en de gebruikers of eigenaren van naastgelegen panden.

Digitaal Opkopers Register

Daarnaast controleren de toezichthouders van het Digitaal Opkopers Register of er geen goederen aanwezig zijn die van diefstal afkomstig zijn. Vijftien boxen zijn gecontroleerd in aanwezigheid van de huurder van de boxen. Deze verhuurders reageerden zeer positief op de controle. Hierbij is één gestolen fiets aangetroffen. De huurder van die box is hierbij als verdachte gehoord.

Speurhond

Daarnaast zijn alle boxen in het pand nagelopen door de toezichthouder met de speurhond. Nadat de speurhond aansloeg bij één van de boxen troffen de controleurs diverse soorten drugs aan, zoals geperste blokken hasj (6 kg), een bigshopper met 1800 Xtc-pillen, 1 kilogram MMC-designerdrugs, een tas gevuld met een halve kilo cocaïne, 500 LSD zegels en zo’n 15 liter met een nog onbekende vloeistof, vermoedelijk GHB. Ook lag er verpakkingsmateriaal ten behoeve van drugs in de betreffende box, zoals sealbags, een sealmachine en ponypacks.
Daarnaast werden zes cobra’s, een vuurwapen, munitie en een boksbeugel aangetroffen. De politie heeft de gegevens van de eigenaar van de box en de camerabeelden gevorderd en heeft de zaak in onderzoek.