Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Wat doet lachgas met je?

jan 16, 2019
Lachgas ballon

Lachgas, het is vrijwel niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Op parkeerplaatsen en in speeltuinen zie je maar al te vaak de lege slagroompatronen liggen. Lachgasgebruik lijkt gemeengoed te zijn geworden, maar wat doet dat lachgas met je?

Wat is lachgas?

Lachgas is N2O. Lachgas wordt al ruim 200 jaar in de medische wereld gebruikt. Het kan gebruikt worden voor zowel sedatie als ook voor algehele anesthesie. Er bestaan twee verschillende soorten lachgas; medische- en industriële- kwaliteit.
Het eerste is lachgas gemaakt voor medicinaal gebruik en wordt vermengd met pure zuurstof. Het voldoet aan de eisen voor menselijke consumptie. Het tweede is niet vermengd zuurstof en voor industrieel gebruik bestemd. Dit hoeft dus niet te voldoen aan eisen voor menselijke consumptie en is relatief sterker, maar ook slechter voor de gezondheid.

Wat doe het me je?

Nadat een gebruiker het lachgas heeft geïnhaleerd (meestal door het vanuit een gevulde ballon in te ademen via de mond), dan zorgt het voor een korte psychedelische roes waarbij geluiden gonzend worden ervaren en slecht te plaatsen zijn. Er ontstaat een gevoel van korte dronkenschap en wellicht wat duizeligheid. In een enkel geval ontstaat er een lachbui.
Het effect treedt al op na zo’n 20 seconden en houdt slechts enkele minuten aan.

Lachgas komt via de longen in het bloed terecht. Het hart brengt het bloed met lachgas direct naar de hersenen en andere organen. Lachgas heeft een remmend effect op de werking van het centrale zenuwstelstel. Het gas wordt voor een deel uitgeademd. Het deel dat in je lijf blijft, wordt uitgescheiden via de nieren.

Dit doet lachgas in je lichaam

Is lachgas legaal?

De verkoop van lachgas i.c.m. een ballon was tot 1 april 2016 officieel illegaal. Lachgas stond op de geneesmiddelen lijst waardoor het onder zeer strenge regels viel en de verkoop voor ‘oneigenlijk’ gebruik verboden was. ‘Oneigenlijk’ gebruik werd geconstateerd als de patronen/het gas werd verkocht i.c.m. een ballon.

Slagroompatronen en het NVWA

Door een besluit van het Europese Hof valt lachgas sinds juli 2016 echter onder de Warenwet. Hierdoor is de handel erin niet meer strafbaar en is vanaf dat moment de handel erin werkelijk geëxplodeerd.
De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) is belast met de toezicht.

Hoe duur is lachgas?

Een ballon met lachgas kost op een evenement meestal 5 euro. Het gas is dan afkomstig uit grote cilinderflessen en de hoeveelheid gas dat in de ballon wordt gelaten is vergelijkbaar met ongeveer twee slagroompatronen. Het goedkoopste lachgas krijg je vanuit een slagroompatroon.

Een doosje van 50 slagroompatronen kost momenteel € 16,99. Dat is dus 34 eurocent per patroon. Net zoals met veel producten geldt ook hier: hoe meer je er koopt, des te goedkoper ze worden.

Is het gevaarlijk?

Eigenlijk is het enige gevaarlijke aan lachgas dat er veel kou vrijkomt als je een lachgas patroon opent. Laat daarom nooit het gas direct in je mond of longen lopen om bevriezing te voorkomen.
Bij veelvuldig gebruik (meer dan 40 patronen per dag, maanden aan een stuk) kan het lichaam een tekort krijgen aan vitamine B12.
Tijdens de roes kan je makkelijk je evenwicht verliezen en onbedoeld ergens tegenaan vallen en jezelf verwonden, maar dan hebben we zo’n beetje alle risico’s benoemd.
Lachgas is een vrij onschuldig middel.

Lachgas tips

Tot slot nog een aantal goedbedoelde tips voor lachgas gebruikers.

 • Ruim je patronen op na gebruik en voorkom dat anderen erover uitglijden.
 • Gebruik geen extreme hoeveelheden, zo voorkom je gezondheidsproblemen.
 • Gebruik niet in het bijzijn van jongeren onder de 18.
 • Ga zitten of liggen voor je slagroompatronen neemt.
 • Gebruik altijd een ballon en inhaleer nooit rechtstreeks.
 • Combineer lachgas niet met alcohol of met andere drugs.
 • Neem uitsluitend lachgas als je je zelf goed voelt.
 • Gebruik geen lachgas als je zwanger bent, je ongeboren kindje kan er slecht tegen!
 • Neem geen lachgas als je erg verkouden bent. Lachgas zet uit in lucht en je trommelvlies kan springen als je hoofd “verstopt” is. Behalve oorpijn loop je het risico van blijvende gehoorschade.
 • Adem eerst wat lucht in, neem dan lachgas uit de ballon. Hiermee neem je wat extra zuurstof op.Veganisten moet heel terughoudend zijn ten opzichte van lachgas. Hun natuurlijk B12 inname is lager waardoor neurologische klachten sneller optreden.
 • Gebruik je een cracker, pas er dan op dat je je handen niet verbrandt door de kou.

Wapwinkel kenniscentrum: Wat doet lachgas met je?