Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Weet je wat echt veel cocaïne is? 23.000 kilo

feb 24, 2021

Size DOES matter. In de havens van Hamburg en Antwerpen is binnen anderhalve week meer dan 23.000 kilo cocaïne met dezelfde Nederlandse bestemming onderschept. Weet je hoeveel pakjes cocaïne dat zijn na versnijding? De enorme vondsten hebben een totale handelswaarde van zo’n 600 miljoen euro.

Geadresseerde

De geadresseerde afhandelaar van de drugstransporten is een 28-jarige man uit Vlaardingen. Hij is woensdagmorgen door de politie aangehouden. In zijn woning en op twee bedrijfsadressen in Rotterdam en  Bleskensgraaf zijn doorzoekingen gedaan door de Landelijke Recherche.

Geadresseerde afhandelaar is verdachte in de zaak

Drie containers

In  de haven van Hamburg trof de douane op vrijdag 12 februari 16.174 kilo cocaïne aan in drie containers. Informatie uit de risicoanalyses van de Nederlandse Douane had geleid tot een controle van de containers. De drugs waren verstopt in 1728 blikken met plamuur, wat gebruikt wordt om scheuren en gaten in bijvoorbeeld een muur glad te strijken.

Container
Containers

Het transport was aangekomen aan boord van een containerschip uit Paraguay, dat via Tanger en Rotterdam de Noord-Duitse havenstad had bereikt. De containers zouden vermoedelijk worden doorgevoerd naar Nederland.

Antwerpen

De vrachtbrief vermeldde als geadresseerde de verdachte in Nederland. In het contact dat volgde met de Nederlandse politie en Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek naar hem gestart. Vorige week werd uit verder onderzoek naar hem duidelijk dat hij ook bemoeienis had met 11 containers die vanuit Panama onderweg waren naar de haven van Antwerpen. De containers bevatten ananas, makreel, inktvis en hout.

Belgische douane

De Belgische douane controleerde zaterdag deze containers  met behulp van een scan. In een container met blokken hout werd vervolgens ongeveer 7.200 kilo cocaïne aangetroffen. De verdachte tussenpersoon had zich vorige week al telefonisch aangediend in de haven met de bedoeling de containers vrij te krijgen.

Record

De onderschepte transporten met bestemming Nederland vormen samen een absoluut record. Nooit eerder is zoveel cocaïne in een keer onderschept. De vangsten en het nog voortdurende opsporingsonderzoek zijn gedaan in nauwe en intensieve samenwerking tussen politie, Douane en Openbaar Ministerie in Nederland, Duitsland en België (Federale Gerechtelijke Politie en Douane).

Bron en hoofdfoto: Openbaar Ministerie