Het verschil tussen hennep en wiet

11sep - door Flappie - 2 - Over Algemeen

In de miljoenen kostende oorlog tegen wietkwekers die nooit gewonnen zal worden gebruikt de pers en zelf justitie nogal eens de woorden hennep, wiet en cannabis verkeerd. De op het eerste oog dezelfde namen voor de dezelfde plant is echt complete onzin.

Laten we bij het begin beginnen. Hennep, wiet en cannabis zijn allemaal woorden voor dezelfde plantensoort: cannabis sativa.  De cannabis plant kent drie  ondersoorten: sativa, indica en ruderalis.

Cannabis is een woord dat je gebruikt als een soort verzamelnaam voor de plantensoort. Zelfs als je geen onderscheid kunt maken tussen de verschillende planten is het gebruik van het woord cannabis altijd juist.

Als we spreken over wiet, dan wordt daarmee de bloem bedoeld van de vrouwelijke cannabisplant. Deze bloemen worden ook wel toppen genoemd en eenmaal geknipt en gedroogd worden deze bloemen verkocht in de coffeeshops. Wiet bevat de werkzame stof THC, waarvan de bekendste eigenschap is dat je er high of stoned van wordt.

En dan landen we bij het meest gebruikte woord: hennep. Hennep is een woord voor een cannabisplant die gebruikt wordt voor industriële doeleinden zoals de productie van touw, jute, kleding, veevoer, isolatiemateriaal, enzovoort. Ook wordt er uit de bloemen van de hennepplant zaad gewonnen dat dient als voer voor dieren. De hennepplant bevat geen, of tenminste minder dan 0,2%, THC en mag daarom gekweekt worden ten behoeve van de bovenstaande doelen. Je mag er weer geen CBD olie uit winnen in Nederland, maar dat is een andere discussie.

De Nederlandse pers, justitie en de overheid gebruiken haar eigen definitie van het woord hennep. De Opiumwet zegt namelijk dat hennep ‘elk deel van de plant van het geslacht cannabis’ is. Maar die definitie maakt het natuurlijk ontzettend verwarrend. Je weet niet meer goed wat mensen bedoelen als ze over hennep spreken. Om de verwarring nog een beetje te beperken gebruiken ze in het geval van legale hennepteelt de term vezelhennep.

Dus heren en dames van de pers: als er in een straat op een zolderkamer THC houdende planten zijn aangetroffen door de politie, schrijf dan dat er een wietkwekerij is opgerold en niet een hennepkwekerij. Afgesproken? Bedankt!

2 gedachten over “Het verschil tussen hennep en wiet”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *