Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Woonboerderij in Echt blijkt drugslaboratorium

sep 12, 2022
lab

Echt-Susteren/Amsterdam – De politie heeft zondag 4 september 2022 bij een woonboerderij in de gemeente Echt-Susteren een omvangrijk drugslab aangetroffen. Het lab bevond zich in een loods van de boerderij. Rechercheurs hielden in en rond de productielocatie vier verdachten aan.

Het lab is inmiddels ontmanteld door de dienst Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO). Daarnaast zijn er sporen veiliggesteld, spullen in beslag genomen en is de woning uitgebreid doorzocht.

Levering grondstoffen

De politie kwam de Limburgse locatie op het spoor door informatie waaruit bleek dat een partij grondstoffen vanuit Amsterdam onderweg zou zijn naar Limburg. Toen de politie poolshoogte ging nemen, werd het omvangrijke lab ontdekt. In het lab waren twee personen (beiden 29 jaar) aanwezig, mogelijk de laboranten met specialistische kennis van het chemische productieproces. Zij zijn beiden aangehouden, net als de twee bewoners – een vrouw van 42 en een man van 51 jaar – van de woonboerderij.

Vermoedelijk MDMA

Tijdens het onderzoek bleek dat het vermoedelijk gaat om een lab waarin MDMA (XTC) werd geproduceerd. De productie van synthetische drugs is levensgevaarlijk. De kans op brand, ontploffing, water- en stankoverlast is zeer groot. Na het aantreffen van het lab is direct een onderzoek gestart. Het lab is met assistentie van de dienst Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) ontmanteld en vernietigd. Daarnaast zijn alle aanwezige spullen bemonsterd en is geïnventariseerd wat er precies aanwezig was, van grondstoffen tot eindproducten.

Beperkingen

Tijdens de actie doorzocht de politie op verschillende locaties bedrijfspanden en woningen. De twee 29-jarige verdachten kregen na hun aanhouding beperkende maatregelen opgelegd, zodat zij alleen mochten hebben met hun advocaten. Die beperkingen zijn nu opgeheven. Zij zijn inmiddels voorgeleid aan een rechter-commissaris en blijven voorlopig vastzitten. De bewoners van de boerderij zijn inmiddels heengezonden, maar blijven wel verdachte in het onderzoek. Verder onderzoek moet duidelijk maken wie voor welke feiten verantwoordelijk is. Aanhoudingen in een later stadium worden niet uitgesloten.