Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

11.500 kilo cocaïne onderschept

nov 7, 2020
Mega coke transport

11,5 ton onversneden cocaïne. Dat zijn met een berg envelopjes, bijna ontelbaar.

Grootste vangst ooit

De politie heeft op twee plaatsen in Limburg is huiszoeking gedaan in verband met een grote cocaïnevangst van 11,5 ton zuivere coke in de haven in Antwerpen. De Belgische politie spreekt van de grootste vangst ooit van het witte poeder.

Landgraaf en Beek

De politie doorzocht panden in Landgraaf en Beek. Er werd slechts één Nederlandse verdachte aangehouden, maar in België zijn nog eens twee personen opgepakt. België heeft om uitlevering verzocht van de verdachte die in Nederland is aangehouden.

Oud ijzer

De duizelingwekkende partij cocaïne was verstopt tussen een lading oud ijzer die afkomstige was uit Guyana. De uiteindelijke eindbestemming van het transport was Nederland. Volgens de Belgische federale politie is inclusief deze vangst dit jaar in België al 14,95 ton zuivere cocaïne in beslag genomen, met een waarde van circa 450 miljoen euro. De straatwaarde na versnijding zou het dubbele bedragen.

Organisatie

De vondst was het resultaat van een onderzoek naar een criminele organisatie die zich bezighoudt met internationale drugshandel vanuit Zuid-Amerika naar België. De politie ontdekte dat er een grote partij cocaïne naar België onderweg was. De partij kwam aan in Zeebrugge en werd vervolgens per binnenschip naar de haven van Antwerpen vervoerd.

Triomf

Het Belgische federale parket maakte op 1 oktober tijdens een persconferentie bekend dat er een internationale, goed gestructureerde criminele organisatie was opgerold die op zeer regelmatige basis grote partijen coke vanuit Zuid-Amerika naar België wist te verschepen. Er bleken zowel banden te zijn met de bovenwereld zoals expeditiekantoren, opslagruimtes en transportfirma’s, als met andere criminele organisaties die ieder een onderdeel van de activiteiten op zich namen.

Er waren al 22 personen aangehouden, onder wie een ex-rijkswachter. Drie verdachten wachten nog op hun overlevering vanuit Nederland. Er was tot nu toe ook 3 miljoen euro in beslag genomen.
Grote triomfen, waarbij de justitiemedewerkers uit Nederland en België zich verdringen om te melden wat er allemaal wordt opgepakt en aangehouden.

Geen vermindering

Wat we niet horen van de justitiële diensten is dat er werkelijk geen gram minder cocaïne gesnoven wordt in Nederland of België. Ongeacht de hoeveelheid in beslag genomen cocaïne.
Tevens zorgt de war on drugs alleen maar voor nog meer (soms zelfs onschuldige) slachtoffers en een toename in de criminaliteit. De drugswereld wordt alsmaar harder, terwijl de overheden alsmaar meer geld pompen in deze zinloze strijd. En dat terwijl ze haar burgers wil doen geloven dat ze goed bezig zijn.