Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Salvia, wat is dat eigenlijk

nov 6, 2020
Salvia

Salvia Dinivorum, waarzeggerssalie, is een krachtig kruid dat behoort tot de plantkundige familie van de salvia’s (ook wel salie genoemd). Je krijgt er een roesje van.

Negenhonderd soorten

De salie familie is een grote groep die bestaat uit zo’n negenhonderd verschillende soorten, over de hele wereld verspreid. De salie is gewoon te vinden bij het tuincentrum, maar deze soorten bieden geen plezier bij het gebruik. Dat ervaar je alleen bij de Salvia Divinorum.

Oorsprong

Salvia Divinorum is afkomstig uit Mexico. Het kruid werd vroeger door sjamanen gebruikt om rituele genezingen uit te voeren. Pas aan het einde van de twintigste eeuw raakte de plant als drug in het Westen bekend en werd het alsmaar populairder.

Gebruik Salvia

Salvia Divinorum wordt op verschillende manieren gebruikt. Het kan gekauwd worden of er kan thee van gemaakt worden. Meestal wordt Salvia Divinorum gerookt in een (water)pijp en soms in een sigaret. Het roken van Salvia Divinorum kan leiden tot hoofdpijn, geïrriteerde luchtwegen of slapeloosheid. Het inslikken van de plant of het extract ervan kan leiden tot misselijkheid.

Risico’s

Het grootste risico van het gebruik van Salvia Divinorum schuilt in het feit dat het een sterk tripmiddel is. Het effect is onvoorspelbaar: soms is er geen noemenswaardig effect, soms volgt onmiddellijk na het roken een korte en zeer heftige trip.

Actieve stof

Wanneer de actieve stof (Salvinorine A) vrijkomt, kunnen mensen verschillende effecten ervaren, zoals oncontroleerbaar lachen, visuele hallucinaties en vervreemding van eigen lichaam en geest. Bij gebruik is men zich meestal niet langer bewust van zijn omgeving. Zo kan iemand onder invloed de straat opgaan zonder zich ervan bewust te zijn dat er auto’s op straat zijn, wat uiteraard erg riskant is.

De werking van Salvia Divinorum is sterk afhankelijk van de gemoedstoestand van wie het gebruikt. Als die zich slecht, angstig of down voelt, kan dat een slechte ervaring of een zogeheten ‘bad trip’ veroorzaken. Omdat onervaren personen niet goed kunnen inschatten wat ze kunnen verwachten, zijn zij extra kwetsbaar hiervoor. Het gebruik van Salvia Divinorum kan een psychose uitlokken bij mensen die daar gevoelig voor zijn.

Wetgeving

in Nederland staat de stof nergens op een lijst en kan dus vrij verhandeld worden en ook het bezit ervan is niet strafbaar.

In België zijn zowel de plant Salvia Divinorum als de actieve stof (salvinorine A) sinds 2006 opgenomen in de drugwet. Dit betekent dat het bezit, invoeren, uitvoeren, verhandelen ervan verboden is.

Hoe gebruik je het?

Het kruid wordt meestal niet gebruikt in zelf gerolde sigaretten of joints, omdat de gedroogde bladeren mogelijk niet krachtig genoeg zijn om enig effect te creëren. Vaker worden echter verse bladeren gebruikt om een ​​extract te maken. Om deze extracten te roken kunnen bongs, pijpen of waterpijpen worden gebruikt. De salvia-extracten kunnen ook worden toegediend in drankjes of vaporizers.

Verse salvia-bladeren kunnen ook worden gekauwd. Net als bij gedroogde bladeren, worden de verse bladeren niet als erg krachtig beschouwd, maar sommige mensen kunnen een mild effect ervaren.

Is salvia veilig?

Ja, het gebruik van salvia wordt als veilig beschouwd, maar het is (nog) niet uitgebreid bestudeerd. Dat betekent dat mogelijke bijwerkingen en risico’s die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid, mogelijk nog niet zijn onderzocht en dus ook niet kunnen worden begrepen of bestreden.

Het is ook belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen als je salvia gebruikt. Je mag het medicijn bijvoorbeeld niet gebruiken en vervolgens machines te bedienen of deel te gaan nemen aan het verkeer.

Hoe beïnvloedt salvia je hersenen?

Hoe salvinorine A, het actieve ingrediënt in salvia, je hersenen beïnvloedt, is voor de wetenschap nu nog onduidelijk. Onderzoekers blijven het echter bestuderen om de effecten ervan beter te begrijpen.

Men denkt dat een ingrediënt zich hecht aan de zenuwcellen in je lichaam om een ​​verscheidenheid aan hallucinogene effecten te creëren.

De effecten van salvia op je hersenen kunnen zijn:

  • visuele en auditieve hallucinaties, zoals het zien van felle lichten, levendige kleuren of extreme vormen
  • vervormde werkelijkheid en veranderde percepties van de omgeving
  • het gevoel hebben alsof je een “uittredende” ervaring hebt of je los van de realiteit voelt
  • onduidelijke spraak (brabbeltaal)
  • ongecontroleerd lachen
  • angst of angst door een ‘bad trip’

Deze effecten kunnen snel optreden, binnen slechts 5 tot 10 minuten na het roken of inhaleren van de salvia.

Hoewel deze effecten, of “de high”, meestal van relatief korte duur kunnen zijn, kunnen sommige mensen gedurende enkele uren een salvia “high” ervaren.

Slotconclusie

Als je nieuwsgierig bent naar salvia, zorg er dan voor dat je je goed inleest en op de hoogte bent van de effecten en de risico’s die gepaard gaan met het gebruik. Praat ook met je arts als je salvia probeert en problemen of bijwerkingen ervaart. Als je de plant kweekt of salvia in huis hebt, beschouw dit dan als een medicijn dat je niet mag gebruiken bij kinderen en huisdieren.

Het is ook een goed idee om uw arts te laten weten of je medicatie gebruikt. Deze informatie kan je arts helpen om meer complete zorg te bieden en te letten op complicaties die mogelijk verband houden met het gebruik. Het is vooral belangrijk om jouw arts op de hoogte te houden als je naast recreatieve drugs ook voorgeschreven medicijnen gebruikt. Je arts heeft een geheimhoudingsplicht dus die kan je met een gerust hart vertellen wat je van plan bent. Op die manier komen jullie beiden niet voor nare verrassingen te staan.