12.000 wietplanten verruild van eigenaar

Tilburg – Dinsdag en woensdag jl. heeft de politie in Zeeland en West-Brabant tijdens speciale actiedagen op diverse locaties wietkwekerijen opgerold. En daarmee de wereld een stuk veiliger gemaakt.

Er worden enorme winsten met de illegale teelt van wiet gemaakt. Daarbij worden geweld, afpersing, corruptie en zelfs liquidaties niet geschuwd.  (redactie: zolang justitie de illegaliteit in stand houdt wel ja). Daarom staat de aanpak van de wietteelt en -handel hoog op de politieagenda (redactie: zo hoog, dat de helft van het budget van de politie er aan op gaat en er toch nog geen jointje minder gerookt wordt). Het gaat immers niet om een paar ‘onschuldige’ planten in de achtertuin (redactie: zelfs die worden maar al te graag in beslag genomen, dus laat dat ‘onschuldig’ maar weg). Op wietteelt staat bovendien een gevangenisstraf van drie jaar (redactie: maximaal ja, maar die straf wordt zelden opgelegd. Gevalletje bangmakerij).

Sas van Gent

Dinsdag werden in een woning en een schuur aan de Tramstraat in Sas van Gent acht grote wietstruiken aangetroffen. De bewoner werd aangehouden en verhoord. Dezelfde dag werden in een woning en de garage aan de Bailleulstraat in Sas van Gent bijna tweehonderd wietplanten gevonden. Tevens bleek op dit laatste adres sprake van diefstal van stroom en een brandgevaarlijke situatie (redactie: er is bij diefstal lang niet altijd sprake van een gevaarlijke situatie, maar het klinkt wel lekker). Hier werd niemand aangehouden. *1

Tholen, Scherpenisse en Steenbergen

Dinsdagmorgen werden in een bedrijfspand in Tholen aan de Schelde Rijnweg bijna vijfhonderd wietplanten aangetroffen. Er werd niemand aangehouden. *2 Diezelfde dag werden in een woning in Scherpenisse aan de Anna van Burenplein ruim zeshonderd wietplanten aangetroffen. Ook hier werd niemand aangehouden. *3 Rond 12.30 uur werden in een woning aan de Duivenvoorde in Steenbergen een man en een vrouw aangehouden. Agenten troffen bijna achthonderd wietstekken en ruim honderd wietplanten aan. Tot slot werd aan de Irisstraat in Steenbergen een flinke wietstekkerij ontmanteld. Er werden bijna negenduizend stekken gevonden. Er werd hier niemand aangehouden. *4 Op de locaties in Tholen, Scherpenisse en Steenbergen werd ook steeds stoom gestolen.

Oosterhout en Raamsdonksveer

Woensdag werd een onderzoek ingesteld in een rijtjeswoning aan de Van Ruusbroecstraat in Oosterhout. Hierbij werden ruim 350 wietplanten gevonden. Er werd een man aangehouden. Hij is donderdag verhoord. Aan de Weegbree in Raamsdonksveer werd een kwekerij met bijna driehonderd planten aangetroffen. Op beide locaties werd ook stoom gestolen.

Tilburg en Waalwijk

Dinsdag werden in een woning aan de Mr. van Hallstraat in Waalwijk bijna veertig wietplanten gevonden. Datzelfde geldt voor een woning aan de Buxusplaats in Tilburg met bijna honderd wietplanten. Tot slot troffen agenten aan de Liesveldstraat in Tilburg ruim honderd planten en 12,5 kilogram droge wiettoppen aan. Op beide locaties in Tilburg werd stoom gestolen.

Vervolging

Tegen alle verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt. Degenen die niet zijn aangetroffen, zullen later worden verhoord. Zij mogen zich te zijner tijd bij de rechter verantwoorden. Op alle locaties zijn de wietplanten en alle kweekmaterialen door gespecialiseerde bedrijven geruimd en vernietigd (redactie: bloeiende handel, er zijn bedrijven die zich er in specialiseren!). Als er stroom is gestolen, doet het elektriciteitsbedrijf nog aangifte.

*1, *2, *3, *4 in deze gevallen werd niemand aangehouden en het bericht van politie.nl toont nog andere gevallen waarbij niet is vermeld of er personen zijn aangehouden. Kortom: veel inzet met weinig resultaat, al lijkt de spectaculaire kop op een overwinning.

De vele miljoenen kostende strijd tegen een plant lijkt buiten proportionele vormen aan te nemen en het halve politieapparaat maakt zich er inmiddels druk om. Toch boeken ze slechts resultaat daar waar agenten, rechters, advocaten, speciale ruimingsbedrijven, reclasseringsambtenaren en andere van overheidswege betrokkenen zichzelf aan het werk lijken te houden. Want ondanks de strijd wordt er geen jointje minder gerookt in Nederland, al decennia lang niet. Volledig legaliseren is echt de enige oplossing!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *