Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Over de 100 aanhoudingen bij politie actie

mei 22, 2018

De politie heeft tijdens de landelijke actie ‘TRIVIUM’ tegen ‘mobiel banditisme’ ofwel rondtrekkende criminelen, meer dan honderd aanhoudingen verricht. Daarbij zijn onder meer winkeldieven op heterdaad betrapt maar ook helers van gestolen babymelkpoeder aangehouden.

Van dinsdag 15 tot en met vrijdag 18 mei speurden elke dag agenten naar rondtrekkende dadergroepen die zich schuldig maken aan criminele activiteiten als winkeldiefstal, drugshandel, identiteitsfraude en woninginbraken. De Koninklijke Marechaussee, Belastingdienst, Douane, ISZW, de IND maar ook de Duitse en Belgische politie ondersteunden de actie. Mobiel banditisme is niet alleen een Nederlands probleem.

Internationaal

Op snelwegen, parkeerplaatsen, het onderliggende wegennet, maar ook op het water en in treinen voerde de politie controles uit. Specialisten controleerden onder andere identiteitsbewijzen op hun echtheid. Bij controles van personen konden de agenten direct via en speciaal ontworpen app de landelijke systemen raadplegen. Dezelfde bevraging werd tegelijkertijd ook bij Europol gedaan. Tijdens de actie werden de systemen meer dan vijftienhonderd keer geraadpleegd. Dit resulteerde in meerdere gevallen tot interessante informatie voor lopende internationale onderzoeken. Dat zijn onderzoeken naar mensenhandel/mensensmokkel, wapenhandel, drugssmokkel en inbraken. De uit het buitenland verkregen gegevens leverde ook de Nederlandse politie informatie op die hier nog niet bekend was. Deze informatie gaat bijvoorbeeld in de toekomst helpen criminelen te ontmaskeren en aan te houden.

Resultaten

Tijdens ‘TRIVIUM’ werden meer dan honderd personen aangehouden voor diverse feiten. Bijvoorbeeld:

– In Den Haag zijn bij een woning vier personen aangehouden die verdacht worden van diefstal of heling van babymelkpoeder. Bij de doorzoeking van de woning in Den Haag en een bedrijfspand in Rotterdam zijn in totaal meer dan drieduizend pakken babymelkpoeder en ongeveer 16.000 euro in contanten aangetroffen. Zowel de heler als de stelers zijn vrijdag 18 mei voor de rechter verschenen en zijn in bewaring gegaan. Ondanks de aanhouding van de heler van babyvoeding en de doorzoeking van zijn woning kwamen een dag later toch weer drie personen hun gestolen spullen aanbieden bij dit adres. Eén van hen bood de babyvoeding aan in een geprepareerde tas. Door goede samenwerking met de detailhandel snel worden achterhaald waar de pakken waren gestolen. Ook deze drie verdachten hebben zich moeten verantwoorden voor de rechter en zijn in bewaring gesteld.

– Bij een controle op de A13 bij Delft zag de politie dat in een auto een werkend ‘stopbord’ was ingebouwd. Verder had de verdachte een blauw zwaailicht, een wapenstok, een nepvuurwapen, handboeien en een holster in zijn auto. Onderzocht wordt of de man zich als agent heeft voorgedaan.

– In het winkelhart van Hoofddorp werden vijf winkeldieven op heterdaad betrapt bij het stelen van kleding, schoenen en smartphones. Ook hierbij maakten de dieven gebruik      van  geprepareerde tassen. Vier van de vijf verdachten zitten nog vast. De vijfde is op vrije voeten maar blijft wel verdachte.

– Op de A1 werd een voertuig gecontroleerd waarbij een uitgebreide set messen werd aangetroffen. Dit leidde tot de aanhouding van vier verdachten ingevolge de Wet Wapens en munitie.

– In de omgeving van Zwolle werd een persoon gecontroleerd en de IND zag dat deze persoon ook als verwijderbaar vreemdeling in de systemen stond. Na verdere controle bleek dat de hardleerse vreemdeling in april 2018, na enige tijd in vreemdelingenbewaring te hebben gezeten, het land was uitgezet. Deze persoon met de Tunesische en Marokkaanse nationaliteit bleek zich als zakkenroller door Nederland en Duitsland te verplaatsen. De IND heeft de Vreemdelingenpolitie geadviseerd deze man in bewaring te nemen en weer uit te zetten.

– Op Amsterdam Centraal Station werden verschillende zakkenrollers aangehouden voor pogingen tot zakkenrollen en voor voltooide diefstallen. En in Den Bosch werd een veelpleger aangehouden voor winkeldiefstal. Bij de grensovergang met Duitsland in de omgeving van Venlo werd een Roemeen gecontroleerd die 600 kilogram Apaan, een grondstof voor het vervaardigen van synthetische drugs, vervoerde. Ook dit onderzoek loopt.

Porsche

Niet alleen verdachten van mobiel banditisme werden opgespoord maar bij de diverse controles door het hele land werd voor duizenden euro’s aan openstaande boetes geïnd en kon een aantal personen worden aangehouden omdat ze nog opgelegde vrijheidsstraffen moesten ondergaan. Ook werden personen aangehouden die nog DNA-materiaal dienden af te staan. Tientallen processen-verbaal zijn opgemaakt tegen personen die zonder geldig rijbewijs reden of onder invloed van alcohol of een andere stof. Gestolen auto’s, gestolen kentekenplaten maar ook ploertendoders, pepperspray en nepwapens werden aangetroffen. De Belastingdienst ten slotte kon voor duizenden euro’s belastingschuld innen of in de plaats daarvan auto’s in beslag nemen. Dit overkwam de bestuurder van een Porsche die nog een schuld van 300.000 euro aan de staat had open staan. Betalen kon hij (nog) niet waarna zijn mooie Porsche werd afgesleept.

Bron: politie.nl