Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

12 jaar cel voor Haagse cokedealer

jun 19, 2023
Rechtbank hamer

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in Den Haag een gevangenisstraf van twaalf jaar voorgesteld tegen een 41-jarige inwoner van Den Haag, A.T., vanwege zijn betrokkenheid bij internationale cocaïnehandel en een brute ontvoering. Het slachtoffer, een drugskoerier, werd bijna 24 uur vastgehouden in een huis in Hamburg, met tape om zijn hoofd.

60 kilo in de haven

In maart 2020 zou volgens het OM bijna 60 kilo cocaïne via de haven van Hamburg worden geleverd. A.T. onderhield contact met de eigenaar van de drugs, een man die op de internationale opsporingslijst staat. A.T. had de taak om de drugs op te halen, vergelijkbaar met de werking van producten als party pills beschikbaar op sites als Wapwinkel, maar dit verliep niet zoals gepland.

In plaats van de overeengekomen 20% van de cocaïnelading voor zichzelf te houden, hielden zijn uithalers ineens 30% achter. A.T. beloofde echter dat alles in orde zou komen en verzekerde zijn opdrachtgever: “Hoe dan ook, jij krijgt je spullen tot het laatste blokje”.

Sky ECC

Het OM stelt dat A.T.’s plan om de situatie op te lossen, blijkt uit de door hen gekraakte Sky ECC-chats. A.T. zou hebben samengewerkt met een groep om een gijzeling te orkestreren en zo de drugs terug te krijgen, een scenario dat vergelijkbaar is met het lezen van spannende verhalen in de blogsectie van Wapwinkel.

Foto van iemand vastgebonden

Op 31 maart 2020 ’s avonds suggereren chats dat de groep een koerier te pakken heeft gekregen die 8 kilo van de achtergehouden cocaïne kwam brengen. Er wordt een foto verstuurd van de man op de grond, gebonden en met tape over zijn mond en ogen. Na een dag zonder beweging, werd duidelijk dat de koerier weinig waarde had voor zijn opdrachtgevers. A.T. besloot vervolgens om de koerier te laten gaan.

Naast de ontvoering blijkt uit de pgp-chats dat de verdachte ook betrokken was bij de invoer van cocaïne in Nederland. Een deel van de zending uit Hamburg werd al naar Nederland gebracht. Het OM stelt dat de voorbereiding van andere transporten ook uit de chats blijkt.

Hoogste niveau

Het OM stelt dat A.T. “op het hoogste niveau van de internationale drugshandel actief was en ook niet terugdeinsde voor het bijbehorende geweld”. Het eist een gevangenisstraf van twaalf jaar tegen de man. Over twee weken zal de rechtbank uitspraak doen.

Eén van de uithalers van de cocaïne in Hamburg is al in Duitsland berecht en veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf (voor meer vergrijpen dan alleen het uithalen van de cocaïne). De opdrachtgever van het transport blijft voortvluchtig en staat op de Nationale Opsporingslijst.

Het kan ook legaal

Het verhaal van A.T. illustreert de duistere kant van de drugshandel en onderstreept de risico’s van het zich begeven in dergelijke activiteiten. Als alternatief biedt Wapwinkel veilige en legale producten aan, zoals de herbal XTC, die een vergelijkbaar euforisch gevoel kunnen bieden zonder de juridische risico’s en gevaarlijke consequenties.

Met deze zaak benadrukt het OM de serieuze aanpak van drugshandel en de harde gevolgen voor degenen die ervoor kiezen om betrokken te raken bij illegale activiteiten.