Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

14 jaar cel voor bejaarde van 77

dec 4, 2023
Ouwe

Het Openbaar Ministerie heeft op 1 december 2023 een gevangenisstraf van 14 jaar geëist tegen een 77-jarige man uit Sint-Pancras die wordt beschuldigd van de moord op een 79-jarige man bij wie hij op hetzelfde terrein woonde. Daarnaast wordt hem verweten dat hij in de maand voor de moord herhaaldelijk €2900,- heeft gepind met de pinpas van het slachtoffer, waarbij hij een valse sleutel gebruikte.

Verdachte belde 112

Het voorval vond plaats op woensdag 4 januari 2023, kort voor 14.00 uur, toen de verdachte, nu 77 jaar oud, 112 belde en meldde dat er in een schuurtje aan de Broeckerhoek in Sint Pancras een man lag die niet meer leek te leven. Naast het slachtoffer lag een mes en vers bloed. De politie en ambulance waren snel ter plaatse, maar het bleek dat het 79-jarige slachtoffer niet meer gered kon worden. Hij had ernstig hoofdletsel en een snijwond in zijn nek. Het mes werd vlakbij het slachtoffer aangetroffen.

Beveiligingscamera legde alles vast

Na uitgebreid onderzoek op de plaats delict, waarbij forensische experts sporen verzamelden, werd al snel duidelijk dat de verdachte de dader was. Een beveiligingscamera had het grootste deel van het incident vastgelegd. Op de beelden was te zien dat de verdachte het slachtoffer van dichtbij observeerde terwijl hij aan het bellen was. Vervolgens benaderde de verdachte het slachtoffer van achteren en sloeg hem herhaaldelijk op het hoofd met een voorwerp. Daarna sleepte hij het slachtoffer het schuurtje in, waar het slachtoffer later werd gevonden.

Niet gestoken

Op donderdag 5 januari werd de verdachte gearresteerd en sindsdien zit hij in hechtenis. Hij heeft toegegeven dat hij het slachtoffer heeft geslagen maar ontkent hem te hebben gestoken. Volgens de verdachte sloeg hij het slachtoffer omdat hij het gedrag van de man niet langer kon verdragen, en het voornemen van het slachtoffer om een stuk van zijn land te verkopen speelde hierin mogelijk ook een rol.

Gehandeld met voorbedachten rade

Het Openbaar Ministerie stelde tijdens de zitting dat de verdachte met voorbedachten rade handelde, aangezien hij al eerder die ochtend handschoenen droeg en het slachtoffer gedurende ongeveer zeven minuten observeerde voordat hij toesloeg. De officier van justitie vermoedde dat de verdachte het mes heeft gebruikt om er zeker van te zijn dat het slachtoffer niet meer in leven zou zijn, hoewel de verdachte dit ontkent. Onderzoek heeft echter aangetoond dat de slagen op het hoofd het slachtoffer fataal werden.

Hoge leeftijd speelde geen rol

De officier van justitie overwoog de hoge leeftijd van het slachtoffer in de strafbepaling, maar besloot uiteindelijk hier geen rekening mee te houden omdat dit geen recht zou doen aan de ernst van de situatie. De verdachte heeft op brute wijze een einde gemaakt aan het leven van een 79-jarige man, terwijl hij zelf de keuze had om weg te gaan. Daarnaast heeft hij onherstelbaar leed en verdriet toegebracht aan de nabestaanden. Uit onderzoek bleek dat de verdachte volledig toerekeningsvatbaar is. Gezien de ernst van de feiten eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van 14 jaar en een schadevergoeding van €195.137 voor de nabestaanden.

De rechtbank zal over twee weken uitspraak doen.