Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Geldezels gepakt in heel Europa

dec 5, 2023
Geld

In Nederland en 25 andere landen zijn gedurende de afgelopen drie maanden 1013 individuen, bekend als ‘money mules’ of geldezels, gearresteerd. Deze actie, de negende European Money Mule Action (EMMA), werd uitgevoerd in samenwerking met Europol en andere instanties. In Nederland zijn eveneens geldezels geïdentificeerd en aangehouden.

Geld wit wassen

Deze ‘money mules’ worden ingezet door criminelen om illegaal verkregen gelden wit te wassen. Ze stellen bijvoorbeeld hun bankpas beschikbaar voor frauduleuze activiteiten. “Vooral jongeren worden via misleidende sociale media advertenties gelokt met de belofte van snel en gemakkelijk geld verdienen door hun bankpas te verkopen. Echter, deelnemen aan deze activiteiten is strafbaar,” legt cybercrime specialist Yoanne Spoormans uit.

Ernstige gevolgen

De gevolgen van betrokkenheid bij dergelijke praktijken zijn ernstig. Banken kunnen rekeningen van ‘money mules’ blokkeren en hen op een waarschuwingslijst plaatsen, wat hen verhindert nieuwe rekeningen te openen. Daarnaast kunnen zij verantwoordelijk gehouden worden voor de financiële schade van slachtoffers, die vaak in de duizenden euro’s loopt. Strafrechtelijke vervolging kan leiden tot een strafblad, wat de aanvraag van visa bemoeilijkt en problemen kan opleveren bij reizen, studeren of werken in het buitenland. Het kan ook resulteren in het niet verkrijgen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) en het aangemerkt worden als fraudeur door banken.

Bankpas nooit afstaan

Spoormans benadrukt: “Sta nooit je bankpas af en geef niemand toegang tot je rekening, zelfs niet als die persoon betrouwbaar lijkt. De enige reden voor iemand om toegang tot je rekening te willen hebben, is voor criminele doeleinden. Vaak is het geld afkomstig van ouderen die op slinkse wijze zijn opgelicht. Door je pas af te geven, werk je hieraan mee.”

De aanpak is een speerpunt

De aanpak van geldezels is een speerpunt van de Nederlandse politie. Van september tot en met november zijn tijdens diverse acties en onderzoeken meerdere ‘money mules’ geïdentificeerd. De politie heeft een landelijke strategie tegen gedigitaliseerde criminaliteit, gericht op het aanpakken van geldezels en hun netwerken.

Grote pakkans

De kans op arrestatie voor geldezels is aanzienlijk. Bij bijna alle vormen van online fraude worden bankrekeningen van anderen gebruikt, waardoor criminelen verborgen blijven. Echter, geldezels zijn makkelijk op te sporen via hun bankrekeningen. “De geldezels betalen de prijs terwijl de criminelen buiten schot blijven,” zegt Spoormans. “Door geldezels aan te pakken, verstoren we het criminele proces en verkrijgen we waardevolle informatie over de daders en hun werkwijzen. Dit helpt ons om de criminelen te identificeren en toekomstige slachtoffers van gedigitaliseerde criminaliteit te voorkomen.”