Het Openbaar Ministerie heeft geëist dat de Mexicaanse hoofdverdachte in een spraakmakende zaak rond crystal meth labs 16 jaar de gevangenis in moet. Deze zaak draait om de productie en handel van crystal meth, een zeer verslavende en gevaarlijke harddrug. De hoofdverdachte, die de bijnaam ‘Pablo Icecobar’ gebruikt, wordt beschuldigd van het coördineren en aansturen van criminele organisaties die betrokken zijn bij meerdere drugslaboratoria.
Ook Nederlandse verdachten
Naast ‘Pablo Icecobar’ staat ook een Nederlandse hoofdverdachte terecht, tegen wie het OM 12 jaar cel heeft geëist. Vijf andere verdachten in deze zaak kregen strafeisen variërend van 1 tot 10 jaar cel opgelegd. De zaak, bekend als ’26Inn’, wordt momenteel behandeld bij de rechtbank in Den Bosch.
Crystal meth
Crystal meth, ook wel bekend als ‘ice’, speelt een centrale rol in deze zaak. Het gebruik van crystal meth is schadelijk voor de gezondheid, maar de productie ervan is buitengewoon winstgevend voor criminelen. In deze zaak bundelden Nederlanders en Zuid-Amerikanen, voornamelijk Mexicanen, hun expertise om methamfetamine te produceren en te verhandelen.
Pablo Icecobar op EncroChat
‘Pablo Icecobar’, wiens echte naam niet wordt vermeld, communiceerde via het versleutelde platform EncroChat en werd gezien als een van de leiders van de criminele organisatie. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de coördinatie van vier drugslaboratoria, waaronder de beruchte ‘narco barco’ die in mei 2019 in Moerdijk werd ontdekt. Naast deze locatie werden drugslaboratoria ontmanteld in Achter-Drempt, Willemsoord en Hauwert. De verdachte wordt ook beschuldigd van het exporteren van meer dan 30 kilogram methamfetamine naar Duitsland. Hij werd in september 2021 aangehouden en aan Nederland uitgeleverd.
Eerdere veroordeling
Bij het bepalen van de strafeis heeft het OM rekening gehouden met het feit dat ‘Pablo Icecobar’ eerder al tot 9 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld in de Verenigde Staten voor drugshandel. De officier van justitie van het Landelijk Parket stelt:
“Gelet op de rol van deze verdachte als leider van de criminele organisatie, zijn betrokkenheid bij vier labs, het exporteren van metamfetamine naar Duitsland én de forse eerdere veroordeling in de Verenigde Staten, is in deze zaak alleen de maximale gevangenisstraf die de wet ons toestaat passend.”
Doctortattoo
Een andere belangrijke figuur in deze zaak is de Nederlandse hoofdverdachte, die bekendstaat onder het pseudoniem ‘Doctortattoo’. Tegen hem heeft het OM 12 jaar celstraf geëist. Hij wordt beschouwd als de persoon die onder andere verantwoordelijk was voor de aanvoer van grondstoffen voor de productie, het opruimen van afval en de afname van het eindproduct.
Ernstige gevolgen
De zaak benadrukt de ernstige gevolgen van betrokkenheid bij de productie en handel in methamfetamine, niet alleen vanwege de gezondheidsrisico’s, maar ook vanwege de gevaarlijke productieprocessen en de ontwrichtende invloed op de samenleving. Het OM benadrukt dat misdaad niet mag lonen en heeft ontnemingsvorderingen ingediend tegen enkele verdachten om ervoor te zorgen dat eventuele criminele winsten worden afgenomen.