400 miljoen afgepakt

Foto: Politie

DEN HAAG – Het Openbaar Ministerie heeft in 2016 een bedrag van 402 miljoen euro afgepakt van criminelen. Dat is bijna drie keer zoveel als vorig jaar.

In 2015 werd er nog 143,5 miljoen afgepakt, aldus het OM en de politie. In 2014 ging het om bijna 136 miljoen euro. De stijging zou vooral te verklaren zijn door de schikking tussen het OM en de Russische telecomaanbieder Vimpelcom. Dat bedrijf droeg 268 miljoen euro af aan Nederland vanwege omkoping. Ook de fraudezaak tegen auto-importeur Pon leverde de staatskas miljoenen op.

“Het is belangrijk dat we zoveel mogelijk geld terughalen dat verdiend is met criminele activiteiten”, zegt Pieter Jaap Aalbersberg, politiechef van de Eenheid Amsterdam en portefeuillehouder Afpakken. “Criminelen die hun status ontlenen aan snel verdiend geld en daarmee een aanzuigende werking hebben op bijvoorbeeld jongeren in hun omgeving, moeten hard worden aangepakt in hun portemonnee.”
Eerder deze maand werd bekend dat het de overheid moeite heeft om crimineel vermogen af te pakken. Slimme criminelen sluizen kapitalen naar het buitenland door er te investeren in de huur van onroerend goed dat weer wordt doorverhuurd bijvoorbeeld. Anderen investeren hun geld weer in partijen drugs die elders zijn opgeslagen of nog onderweg zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *