Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

89.000 kilo cocaïne ontdekt in haven van Antwerpen

jan 10, 2022

Dikke vette kop toch? In 2021 was er weer een recordopbrengst voor de speurders in de grootste haven van de Belgen. En dat moet je natuurlijk als een succes melden. Maar eigenlijk erkennen ze verlies. Want 89 ton ontdekt is 890 ton dat wel de eindbestemming bereikt. haha

70 miljoen extra geld

De douane heeft vorig jaar, in 2021, opnieuw een recordvangst cocaïne onderschept in de haven van Antwerpen. Volgens de Belgische minister van Financiën Vincent van Peteghem is het succes van Operatie Sky één van de redenen voor de recordvangst. De komende jaren zal 70 miljoen geïnvesteerd worden in extra mankracht, scankracht en nieuwe drugshonden, De baantjes liggen voor het oprapen in de meest zin- en kansloze oorlog ter wereld, die tegen drugs.zoals de jonge Fons.

Douane

De douane kon in 2021 maar liefst 89.450,18 kilogram cocaïne in beslag nemen. Dat is een derde meer dan vorig jaar (65,5 ton) en zelfs dubbel zoveel als vijf jaar geleden. Verder werden een ton heroïne en 12 ton wiet onderschept. De drugs hebben een straatwaarde van 13 miljard euro en werden voornamelijk ingevoerd uit Panama, Ecuador en Paraguay.

De drugsvangst in de Antwerpse haven is groter dan die in Nederland, waar vorig jaar 68 ton cocaïne in beslag werd genomen, ook daar een stijging met ongeveer 40 procent tegenover 2020.

Meer transporten

“Deze cijfers zijn met een dubbel gevoel”, zegt Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V), die bevoegd is voor de douane. “Jaar na jaar ontdekken onze douane in de haven van Antwerpen steeds meer en steeds grotere ladingen cocaïne dan het jaar voordien, wat heel veel inzet en vakwerk vergt.”

Ook de doorbraak in het onderzoek naar de geheime berichtendienst Sky ECC is een van de grote redenen voor deze recordvangst. “Door het Sky-onderzoek hebben we veel informatie gekregen over op welke manier en via welke technieken de drugs precies binnenkomt.”

Opmerkelijk

Opmerkelijk is wel dat er nog steeds vele tonnen de landen Nederland en België binnenkomen, dus in de praktijk blijkt de hack van Sky ECC niet geheel sluitend voor alle transporten te zijn. Criminelen gebruiken dus ook nog andere methoden om te communiceren. Dat maakt het toch weer dat douane en justitie achter de bekend feiten aanlopen daar waar het gaat om de oorlog tegen drugs.