Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Aantal ontdekte drugslabs stijgt

feb 27, 2020

De politie zal trots zijn en de vele extra miljoenen die worden stukgeslagen in de bestrijding tegen drugs positief verantwoorden. Want er worden meer drugslabs ontdekt. Maar het is natuurlijk andersom, want hoeveel geld er ook in de oorlog tegen drugs wordt gepompt, de productie blijft stijgen.

Minder dumpingen

Terwijl de politie meer labs dan ooit heeft opgerold, daalt het aantal dumpingen van productieafval van drugs. En dat is zeer zorgwekkend. Het aantal ontdekte drugslaboratoria steeg licht: van 82 in 2018 tot 90 vorig jaar. Het aantal opslaglocaties nam toe van 79 tot 85. De meeste opslag- en productielocaties werden ontdekt in de zuidelijke provincies en het oosten van het land.
Het aantal drugsdumpingen vertoonde vorig jaar een opvallende daling. Werden in 2018 292 dumpingen aangetroffen, vorig jaar waren dat er honderd minder: 191. ‘Mede door de toename van het aantal labs en opslaglocaties hebben we niet de indruk dat er minder drugs worden geproduceerd,” aldus Daniel. ‘Mogelijk wordt vaker drugsafval wordt geloosd in het bodem- en oppervlaktewater.’
Mogelijk? Vrijwel zeker natuurlijk en dat is een zeer zorgelijke ontwikkeling omdat we geen idee hebben waar die geloosde troep allemaal blijft. Ook weten we niet hoe we dat als burger weer in ons lichaam krijgen via dieren, gewassen of drinkwater.

Internationaal

Ook internationale samenwerking is van groot belang, zeker met het oog op de grote rol die Nederland speelt in de mondiale productie van en handel in synthetische drugs. In november vorig jaar leidde een samenwerkingsverband met de Australische politie tot het beëindigen van een intercontinentale drugsroute. De politie hield acht verdachten aan en trof meer dan 43.000 liter aan chemicaliën aan, evenals 150 kilo MDMA, een kilo methamfetamine, drie kilo cocaïne en twee vuurwapens. In het onderzoek werd eerder al 700 kilo MDMA in beslag genomen.