Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Acht jaar cel voor ingraven containers

feb 9, 2023
Container

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 35-jarige man uit Wervershoof veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar en een geldboete van 40.000 euro. Hij was onder meer betrokken bij een drugslab in Montfoort en bij drugsactiviteiten in Hattem en Bovenkarspel. Mannen uit Leiden (51) en Opperdoes (47) krijgen ieder een celstraf van 6 jaar en een geldboete van 30.000 euro. Ook 4 andere verdachten krijgen een gevangenisstraf.

Zes verborgen zeecontainers

De politie trof in augustus 2020 op een bedrijventerrein in Montfoort een professioneel drugslab aan in 6 verborgen zeecontainers. In het lab kon metamfetamine worden gemaakt, gezuiverd, gescheiden en uiteindelijk worden gekristalliseerd tot crystal meth. Er was ook 4,2 kilo metamfetamine en 96 liter metamfetamine-olie aanwezig. Verder werden er grote hoeveelheden chemicaliën, drugsafval en hardware voor de productie van drugs gevonden. 

Crystal meth

In het onderzoek naar dit drugslab stuitte de politie in februari 2021 op een loods in Hattem waarin een koeltrailer met een verborgen ruimte en ingebouwde GPS-tracker stond. Dit voertuig was speciaal geprepareerd voor het transporteren van drugs. In een garagebox in Bovenkarspel vond de politie chemicaliën en hardware voor de productie van harddrugs en in een koelbox lagen metamfetamine-kristallen en MDMA.

In dit onderzoek bracht het Openbaar Ministerie 9 verdachten voor de rechter. Eén van hen werd voordat de zaak inhoudelijk werd behandeld geliquideerd. Van een link met deze zaak is niet gebleken. 

Hoofdrollen

De man uit Wervershoof was één van de organisatoren. Vanaf het begin was hij bij de planning van het lab in Montfoort betrokken. Hij bracht koks in en regelde chemicaliën. De verdachte was ook organisator van de bezigheden in Hattem, betrokken bij de voorbereidingshandelingen in Bovenkarspel en had harddrugs aanwezig in Enkhuizen. Bovendien voerde hij na het ontmantelen van het drugslab versleutelde chatgesprekken met andere verdachten; ze bedachten plannen om op andere wijze geld te verdienen met harddrugs.

Zijn tweelingbroer (ook uit Wervershoof)  krijgt een celstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk en een geldboete van 10.000 euro. In zijn woning vond de politie 920 gram metamfetamine en ongeveer 2 liter van een materiaal met diezelfde stof. Daarnaast had hij allerlei chemicaliën in bezit voor het maken van harddrugs.

De man uit Opperdoes maakte plannen, bracht een chauffeur in en droeg bij aan de logistiek. Hij was zelf in het drugslab in Montfoort aanwezig als er goederen kwamen en zorgde voor alle benodigdheden in het lab. Verder werd hij gesignaleerd bij de loods in Hattem en hielp hij de GPS-tracker inbouwen.

De Leidenaar regelde de locatie van het lab in Montfoort, had het contact met de eigenaar van het perceel en regelde een klusjesman. Ook hij was, net als de andere hoofdverdachten, investeerder en  zou hij meedelen in de winsten. 

Bijrollen

Een 55-jarige man uit Leiden was klusjesman bij de criminele organisatie. Hij hield zich daarbij onder andere bezig met het opbouwen en afschermen van het drugslab. De rechtbank legt hem een celstraf op van 40 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Diezelfde straf krijgt een 49-jarige man uit Heerhugowaard. Hij was de chauffeur en deed op naam van zijn bedrijf bestellingen voor het drugslab. Daarnaast werd bij hem 2,4 liter metamfetamine aangetroffen en chemicaliën en hardware voor de productie van harddrugs.

Een 69-jarige man uit Wapenveld stelde zijn loods in Hattem beschikbaar, terwijl hij wist of had moeten weten dat daar criminele activiteiten zouden plaatsvinden. Ook kocht hij samen met anderen de koeltrailer voor het transporteren van harddrugs. Hij krijgt een celstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. 

Rechterlijk pardon

Een 55-jarige man werd alleen vervolgd als lid van de criminele organisatie. De rechtbank legt hem echter geen straf op, omdat hij eerder al, onder andere voor zijn rol als laborant in het lab in Montfoort, werd veroordeeld tot celstraffen van in totaal 8 jaar. De rechtbank vindt een verdere strafoplegging daarom niet meer passend.

Bron: rechtspraak.nl