Acht jaar cel voor powerboatracer

De 58 jarige Nico H., een powerboatracer uit Oostende in België is veroordeeld tot 8 jaar cel. Op de vissersboot van de gast werd een berg cocaïne aangetroffen ter waarde van 225 miljoen euro.

1.500 kilo cocaïne

Op het vissersschip dat onder de naam Bounty II voer, werd achter een valse wand 1.500 kilo van het witte poeder aangetroffen. Ook H.’s Nederlandse zakenpartner Marnix V.R. (53, Almere) kreeg als leider van de bende 8 jaar gevangenisstraf.

Verbeurd verklaard

Er werd tevens bijna 1,5 miljoen euro aan drugsgeld verbeurd verklaard. Het onderzoek naar de twee heren ging al eind 2015 van start. De zakenpartners hadden op dat moment twee boten in hun bezit waarmee ze volgens het openbaar ministerie gedropte pakketten cocaïne oppikten op zee. Deze methode wordt veel gebruikt door smokkelaars omdat kleinere boten minder gecontroleerd worden.

Ferrari 430 Scuderia

“De onderzoekers stelden op 29 januari 2016 vast dat één van de boten in het zog van een groot schip voer”, zo vertelde procureur Christophe Bergez. “Het rare en dus opvallende vaarpatroon dat daarna werd vastgesteld, verwees volgens de onderzoekers op een mogelijke drop-off. De volgende dag spoelde 350 kilo cocaïne aan op de stranden van Westkapelle, net over de Nederlandse grens.
De mogelijkheid bestaat dat één van de schepen van H. en V.R. het pakket gemist.” De onderzoeksrechter besliste na het aanspoelen van de drugs de telefoons en uitgaven van beiden onder de loep te laten nemen. De mannen bleken te leven van enorme cashstortingen op hun rekening. Ze maakten met het geld grote sier. Nico H. investeerde grote bedragen in de aan- en verkoop van boten. Zijn vrouw kocht met het geld onder meer een Ferrari 430 Scuderia.

Enorme drugsvangst

“Kort na het aanspoelen van de cocaïne kocht H. de Bounty II aan. De boot vertrok op 6 mei vorig jaar naar Kaapverdië. Hij meerde aan in de haven van Mindelo, waar H. ook aanwezig was. Op 29 mei vertrok de Bounty opnieuw richting Oostende.” Bij aankomst aan de Hendrik Baelskaai in Oostende deed de recherche een inval op het schip. Maar er leek niets aan boord dat strafbaar is. Een tweede poging leverde meer succes op want er werd 1.538,2 kilogram cocaïne aangetroffen, verpakt in 65 zakken, achter een valse wand in het schip.

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *