Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Alcohol is gewoon harddrug

sep 7, 2021

Soms worden we op de redactie wel eens een beetje boos. Wij worden door onwetenden, journalisten, fotograven en juristen in een drug hoek gedrukt terwijl dat volstrekte onzin is. En diezelfde club drinkt nadat ze dat openbaar hebben gedaan ’s avonds lekker een wijntje bij het eten. Hoezo hypocriet!

Opiumwet

In Nederland kennen we de Opiumwet. En in die wet wordt een onderscheid gemaakt tussen harddrugs en softdrugs. Harddrugs zijn drugs met een onaanvaardbaar risico en zijn schadelijker voor de gezondheid dan softdrugs. En zelfs dat is dan nog te betwijfelen want de Opiumwet is al uit je grootvader’s tijd.

Harddrugs

Zo zijn voorbeelden van harddrugs zijn xtc, cocaïne en amfetamine (speed). We weten inmiddels dat de werkzame stof in xtc, mdma, helemaal niet schadelijk is voor je lichaam.

Softdrugs

Voorbeelden van softdrugs zijn cannabisproducten en slaap- en kalmeringsmiddelen. Alcohol komt opmerkelijk genoeg in de Opiumwet niet voor en is in die zin geen harddrug volgens de wet. Echter is alcohol uiteraard natuurlijk wel een drug. Sterker nog, het is een van de meest schadelijke middelen. Bezit, productie en verkoop van alcohol is geregeld in allerlei wetten waaronder de Drank- en Horecawet. Het levert knetterveel belastingcentjes op dus dan is het al snel goed bij de roverheid.

Het begrip soft- en harddrugs wil dus duidelijk maken dat de ernst van de risico’s verschillen. De risico’s bij harddrugs zijn groter dan bij softdrugs. Of een drug hard of soft is heeft echter ook te maken met de manier waarop het gebruikt wordt.

Gebruik van drugs

Hasj en wiet zijn dan softdrugs maar men kan het wel op een harde manier gebruiken. Bijvoorbeeld door elke dag te blowen en voortdurend stoned te zijn. Op die manier kan je niet meer normaal deelnemen aan het maatschappelijk verkeer en niet meer werken ook. Op die manier krijgen hasj of wiet alle eigenschappen van een harddrug. Behalve van soft- en harddrugs kunnen we dus ook spreken van ‘soft en hard gebruik’.

Als je dus kijkt naar het gebruik van soft- en harddrug dan is het eerlijker en zinvoller om naar het gebruik te kijken dan naar de stof zelf.

Alcohol sloopt

Dan komen we weer bij het algemeen maatschappelijk geaccepteerde alcohol. Dat kan je ook hard- of soft gebruiken. Als je zo af en toe een wijntje drinkt, of eens een biertje in het weekend dan is alcohol echt geen sloper. Wanneer je echter geen maat weet te houden dan is alcohol een keiharde harddrug. De ergste die er is zelfs, dat durven we wel te stellen. Het is ernstig verslavend, leidt tot allerlei (dodelijke) ziekten en brengt grote maatschappelijke problemen met zich mee. En het is potdorie ook gewoon nog eens vrij verkrijgbaar bij je lokale dealer zoals Albert Heijn of Jumbo.

Oordeel

Dus als je nu een onwetende journalist bent, of je hebt je gewoon niet verdiept in het fenomeen ‘smartshop‘, plak dan niet het predikaat drugs op ons winkeltje. De producten die wij verkopen zijn stuk voor stuk bewezen niet verslavend, staan niet in de opiumwet, worden alleen aan mensen van 18+ verkocht en zijn ook nog eens niet schadelijk voor je gezondheid.