Allemaal snel aan de Ayahuasca

Braziliaanse onderzoekers hebben een rapport gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports, waaruit blijkt dat een bestanddeel van de plantaardige drug ayahuasca de vorming van nieuwe verbindingen tussen hersencellen stimuleert.
Psychedelische drugs hebben dus mogelijk enkele positieve effecten op processen in het menselijk brein.

Dezelfde stof zou tevens ontstekingen en de afbraak van hersencellen in het brein tegengaan.  De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door een stof uit ayahuasca genaamd 5-MeO-DMT toe te dienen aan zogenoemde ‘mini-hersenen’. Dit zijn kweekjes van hersencellen waarmee het menselijk brein wordt nagebootst in een laboratorium. Er bleken meer dan duizend eiwitten tot expressie gebracht te zijn door de stof. En die eiwitten stimuleren op hun beurt de vorming van nieuwe verbindingen tussen verschillende hersencellen; iets dat normaal een proces is dat plaatsvindt tijdens het leren.

Andere wetenschappers waarschuwen dat het nog onduidelijk is hoe betrouwbaar de uitkomsten van de Braziliaanse studie zijn want de effecten van psychedelische drugs zijn waarschijnlijk maar beperkt meetbaar met ‘mini-hersenen’ in een laboratorium. Ze zijn dus lastig te vergelijken met het volwassen menselijk brein.

Ayahuasca

Wat is Ayahuasca

Ayahuasca is een Zuid-Amerikaanse hallucinogene drank. De kleur is bruin/ rood en de smaak is erg bitter. Een bijnaam is ‘la purga’ omdat de gebruiker tijdens de roes vaak moet overgeven en diarree heeft. Sommigen zien de Purga als een geestelijke en lichamelijke reiniging. Ayahuasca betekent slingerplant van de ziel; andere namen zijn yagé, hoasca, caapi. Indianenvolken uit het Amazonegebied gebruiken deze drank al eeuwenlang in magisch-religieuze rituelen. Ze zien het drankje als het belangrijkste medicijn van het oerwoud.

Hoe maak je Ayahuasca

Ayahuasca wordt gemaakt uit twee planten: de Psychotria viridis en de slingerplant Banisteriopsis caapi. De Psychotica viridis bevat de werkzame stof DMT. De Banisteriopsis zorgt ervoor dat DMT niet afgebroken wordt en lang blijft doorwerken.

Als je DMT drinkt, zoals bij thee van ayahuasca, wordt de stof in de maag en lever afgebroken door zogenaamde MAO-enzymen. (monoamino-oxidase-enzymen), waardoor DMT de hersenen niet kan bereiken.

De plant Banisteriopsis caapi bevat echter MAO-remmers (harmine, harmaline, en tetrahydroharmine). Zij remmen de werking van de MAO-enzymen. De afbraak van DMT door MAO wordt hierdoor tegengaan waardoor DMT het brein kan bereiken en de psychedelische effecten gevoeld worden.

Wat doet Ayahuasca met je?

Ayahuasca veroorzaakt in de juiste dosering een sterke roes met visuele hallucinaties. Men ziet felgekleurde en snelbewegende beelden. Gebruikers krijgen soms religieuze, mystieke ervaringen en contacten met vreemde wezens.

Soms zijn er egoverstoringen. Gebruikers zien niet alleen dieren maar denken soms ook dat ze een dier zijn. Ook kan een verdieping van inzichten optreden.

In het begin zijn de effecten erg onplezierig. Je wordt misselijk, duizelig, gaat heftig transpireren en moet overgeven.

Daarna beginnen de hallucinaties die afhankelijk van de dosering 2 tot 6 uur aanhouden. De na-effecten kunnen nog eens 8 uur duren.

Ingrediënten voor ayahuasca zijn hier te krijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *