Rutte III schiet met losse flodder

Het nieuwe kabinet probeert de wietteelt te reguleren door in 10 gemeenten staatswiet te laten kweken. Wij vragen ons serieus af hoe ver de bestuurders van de werkelijkheid af staan…

De gemiddelde coffeeshop verkoopt vele wietsoorten en beperkt zich niet tot drie soorten met een laag THC gehalte. Dus is het maar zeer de vraag in hoeverre het plan enig kans van slagen heeft.

We hebben hier eens zitten brainstormen (voor zover onze aangetaste hersenen dat nog toelaten) en het angstige gevoel bekruipt ons dat we na de proef van een jaar straks de mededeling krijgen dat het legaliseren niet voor minder criminaliteit zorgt. De legaal gekweekte wiet moet aan 100.000 eisen voldoen en de kweker moet in het bezit zijn van 200 vergunningen waardoor de legale staatswiet peperduur zal worden en dus niet verkocht wordt. De illegale kweker heeft geen vergunning nodig en hij bepaalt zelf zijn eisen waardoor zijn wiet gretig aftrek zal blijven vinden en de situatie blijft onveranderd. We zullen met afgrijzen kijken naar het vermanende vingertje vergezeld van de tekst ‘zie je nou wel!’.

Als de overheid serieus plannen had gehad om de wiet te legaliseren dan hadden ze om te beginnen alle patiënten die voor eigen gebruik kweken een vrijbrief moeten geven. Begin daar in het eerste jaar mee door het gedoogbeleid van vijf planten om te zetten naar legale kweek van vijf planten.
Daarnaast is dit op voorhand mislukte polderplan natuurlijk gedoemd te mislukken omdat de ene gemeente wel meedoet en de andere niet. Rol een dergelijk plan goed uit en pleeg ruggespraak met de branche en de gebruikers, maar ga niet aan de hand van wetjes in ivoren torens onder het genot van een kopje koffie met halfwassen oplossingen komen.

We hopen echt dat we ongelijk hebben en dat dit een begin is van iets moois, maar we hebben onze ernstige twijfels!

Wordt vervolgd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *