Antwerpen zet steeds grotere volumes drugs om

De haven van Antwerpen blijkt alsmaar populairder te worden bij drugssmokkelaars. En dan zijn het vooral de volumes die alsmaar groter worden. Vooral cocaïne en heroïne zijn erg in trek.

In 2013 namen douane en politie in de Antwerpse haven nog maar 6.486 kilo cocaïne in beslag. De gevonden hoeveelheden namen daarna elk jaar toe en vorig jaar was het volume al opgelopen tot 44.752 kilo. Toch werden er minder betrapt: 102 vorig jaar ten opzichte van 168 in 2013. Het zijn dus de volumes die toenemen..

‘Deze verhoging wordt ook vastgesteld bij het vertrek uit de landen van herkomst van de cocaïne richting Antwerpen (dertig ton in 2016 en meer dan veertig ton in 2017)’, bevestigt Geens ‘Criminele organisaties beschouwen de haven van Antwerpen als een favoriet doelwit voor de invoer van cocaïne in Europa.’

Hij verklaart de toename ook door ‘de belangrijke verhoging van de wereldproductie, meer in het bijzonder in Colombia’. Dat daarbij de haven van Antwerpen vaak wordt gebruikt, komt door onder meer de rechtstreekse betrokkenheid van criminele organisaties bij de handel Een andere verklaring is het soepele karakter van de haven van Antwerpen voor de behandeling van goederen. Ook speelt mee dat er rechtstreekse contacten zijn tussen Antwerpen en een bepaald aantal landen van herkomst van de cocaïne. Over de aard van deze contacten weidde de minister niet verder uit.

Antwerpen is natuurlijk ook een plek die geografisch interessant is en de grootsheid van de Antwerpse haven leent zich prima voor het zaken die het daglicht niet kunnen verdragen.

contianer

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.