Nederlands-Limburg krijgt het extra geld omdat het met 5,9 aangetroffen wietplantages per 10.000 inwoners het hoogst scoort in Nederland. Met die 10 miljoen euro krijgen de 19 gemeenten extra middelen om wietplantages in kwetsbare gebieden op te sporen en witwaspraktijken en spookbedrijven tegen te gaan.

Aanpak

De Belgisch Limburgse procureur Guido Vermeiren gelooft in de wijze waarop Nederlands-Limburg de drugscriminaliteit te lijf zal gaan. Toch schuilt in de aanpak ook een gevaar. ‘Dat de drugscriminaliteit door de lange grens met Nederland zich in onze provincie nog meer een weg gaat banen,’ aldus de procureur die er al lang op aandringt dat onze provincie meer middelen moet krijgen om het groeiende fenomeen aan te kunnen pakken. ‘We moeten ons voorbereiden en maatregelen nemen om dit op te vangen: net als Nederlands-Limburg is Belgisch-Limburg één van de hotspots van de drugscriminaliteit in de Euregio.’

Koren op de molen van de (toekomstige) wietkwekers is natuurlijk dat de Belgen zich nog moeten voorbereiden op die invasie. En daarmee schuift de Nederlandse overheid het wietprobleem in de Belgische schoenen.