Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Arnhemse smartshops doorzocht

jan 20, 2022

Arnhem – De politie heeft woensdagmiddag in samenwerking met de gemeente Arnhem en het Openbaar Ministerie (OM) drie zogeheten smartshops doorzocht. Het gaat om ondernemingen aan de Rijnstraat, Bloemstraat en Hommelseweg in Arnhem.

Tijdens de doorzoekingen (zie video onderaan bericht) werden verschillende goederen aangetroffen die in verband staan met de handel in (hard)drugs. Het gaat dan niet om de handel in drugs zelf, maar alles wat daarvoor nodig is. Denk bijvoorbeeld aan versnijdingsmiddelen, gevouwen wikkels (ponypacks) en ander verpakkingsmateriaal. Ook werden er bijvoorbeeld blikjes aangetroffen met verborgen ruimtes, waarin zaken verstopt kunnen worden.

Eén aanhouding

De politie heeft alle goederen in beslag genomen en deze zullen verder worden geanalyseerd. In de onderneming aan de Hommelseweg werden naast deze goederen onder meer een hoeveelheid henneptoppen en hasj aangetroffen. Een 32-jarige Arnhemmer is daarop aangehouden en zit vast voor onderzoek. Op termijn worden meer aanhoudingen niet uitgesloten.

‘Ondermijnend en strafbaar’

‘Alles wat dealers nodig hebben voor de handel in drugs, ligt in deze winkels voor het grijpen’, legt actieleider Marc Teunissen van de politie Arnhem-Noord uit. ‘Dat is ondermijnend, strafbaar en accepteren we niet. Daarom treden we samen met partners op. Voor een veiliger Arnhem en voor ondernemers die op een eerlijke manier hun boterham proberen te verdienen.’

‘Barrières opwerpen tegen criminelen’

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem onderstreept het belang van de aanpak: ‘Mooi dat dit gebeurt. Onze wijken zijn voor opgroeiende kinderen met hun ouders en buren. Tegen criminelen werpen wij barrières op met de politie, voeren wij grote controles uit met toezichthouders en belastingdiensten erbij en voor de kinderen zetten wij pedagogische programma’s op, van wieg tot baan’. 

Bron: politie.nl

Naschrift redactie:

Vanzelfsprekend is het logisch dat bij de wet verboden goederen zoals wiettoppen of harddrugs niet verkocht mogen en moeten worden in smartshops. Er zijn echter meer dan voldoende goederen waarvan de wetgever de strafbaarheid onmogelijk kan aantonen.

Blikjes

Denk daarbij aan een blikje met een holle opbergruimte. Niet iedere holle ruimte zal immers worden ingezet voor het verstoppen van drugs, maar eerder voor het uit het zicht houden van een horloge op het strand, of van contant geld als je een weekend gaat kamperen.

Ponypaks

Ook de vetvrije papiertjes die gebruikt worden om poeder in te stoppen, ja wellicht. Maar daarin is Nederland de enige want in andere landen worden poeders verpakt in de punt van een boterhamzakje, afgesloten met een bindertje. Je kunt lastig alle boterhamzakjes in supermarkten in beslag gaan nemen in strijd tegen de drugs.

Paddo’s

Wellicht betreft het een verspreking wanneer er gesproken wordt over paddo’s. Wij hebben geen paddo’s gezien in het filmpje, maar wel truffels. En de productie van- de handel in en het gebruik van truffels is gewoon legaal in Nederland.

Versnijdingsmiddelen

Ja, het is inmiddels bekend dat criminelen poeders gebruiken om het volume van hun waar te vergroten. De daarvoor gebruikte poeders betreft stoffen die op geen enkele lijst voorkomen en daarnaast ook veelvuldig gebruikt worden in andere branches.

Lijkt op plagen

De actie in Arnhem lijkt meer op het plagen van een aantal kleine ondernemers die in de grote drugshandel geheel geen, of in elk geval een zeer kleine, rol spelen. De grote jongens zullen er om kunnen lachen want alle hierboven besproken goederen zijn op duizenden andere plaatsen verkrijgbaar.

Aanpak

Deze aanpak vereist een goede advocaat voor de betreffende smartshops. Het kan en mag natuurlijk niet zo zijn dat een winkel zich volledig aan de wet houdt, geen illegale goederen verkoopt en toch in verband wordt gebracht met harddrugs of andere illegale praktijken. Dan zou je ook de Audi dealer lastig kunnen vallen omdat deze vaak wordt ingezet als vluchtauto, de Hema die sluitzakjes verkoopt, Bol.com omdat ze zoetstof verkopen of de bouwmarkt omdat je er materialen voor het inrichten van een wietkwekerij kunt kopen.