Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Belastinggeld versus drugsgeld

jan 28, 2019

Tot hoever laat de Nederlandse samenleving zich uitknijpen ten gunste van de altijd naar geld hunkerende justitie? Blijven we met zijn allen geloven dat meer geld dé oplossing is?

Steeds maar weer horen we met zijn allen hoe slecht al die drugs voor ons wel niet is. En al wordt dat door verschillende partijen volstrekt onderuit gehaald, de overheid blijft middeleeuws geloven dat de oorlog tegen drugs gewonnen kan worden. En oorlog voeren dat kost geld, heel veel geld. Dus er worden via allerlei omwegen alsmaar fondsen geworven om de oorlogskas te vullen.
De ene keer moet er meer geld komen om drugsdumpingen op te ruimen, dan weer meer agenten en ook komen er regelmatig verzoeken om speciale teams op te tuigen.

Gigantische kostenpost

Toch blijft het verdienmodel van de speedboeren, xtc draaiers en wietkwekers kennelijk op niveau. Dat doet het al decennia over de hele wereld. Zo wordt er van de burgers in Amerika 50 miljard dollar per jaar gepakt ter bestrijding van drugs met het povere resultaat dat er nog geen 10% van alle drugs wordt onderschept.

En de overvolle gevangenissen, kosten van het justitiële apparaat en aanverwante zaken kost de belastingbetaler nog eens 30.000 dollar per gevangene per jaar. Alleen al in de staatsgevangenissen zitten 709.000 mensen die veroordeeld zijn wegens drugs en dan zijn er ook nog federale gevangenissen. En wat lost al dat geld nu precies op? Is het drugsgebruik of de criminaliteit rondom drugs afgenomen? Nope.

Wereldwijd heeft het geen effect

En niet alleen in Amerika werkt het niet om drugs te bestrijden met veel geld. Ook in Nederland draait het uit op een gigantisch fiasco. De burger moet bloeden, dus zal het de overheid een zorg zijn hoeveel het kost.

Als alle baantjes maar aanblijven en de heren van justitie beurzen over de hele wereld kunnen bezoeken op zoek naar de nieuwste technische snufjes in de wereld van drugsbestrijding. Meer complexe scanapparatuur in de havens, 3D body scanners op de luchthavens alles voorzien van personeel uiteraard.

Nieuwe anti drugsteams

Er worden steeds nieuwe teams samengesteld, allemaal met hun eigen specifieke aanpak en het daarbij behorende prijskaartje uiteraard. Zelfs de burgemeesters staan in de rij om uit de ruif mee te eten, terwijl de meesten geeneens het verschil kennen tussen GHB en Amfetamine.

Minder slachtoffers? Ook al niet

“Nu de strijd in alle hevigheid lijkt losgebarsten kunnen we gelukkig melden dat het aantal mensen dat is overleden ten gevolge van een overdosis sterk is gedaald.” Wat zouden we deze zin graag teruglezen in een persbericht van justitie. Maar helaas, niets is minder waar. Sinds de oorlog tegen drugs wordt opgevoerd, blijkt het tegenovergestelde juist een feit. In 2016 (tot wanneer er cijfers zijn gepubliceerd) kwamen 235 mensen om ten gevolge van een overdosis drugs. Gelukkig staat er wel een quote bij de cijfers die je vanzelfsprekend met een kritisch ook moet bekijken:

Er zijn verschillende mogelijke verklaringen voor de toename, zoals de veroudering van de drugsgebruikers, verbeteringen in de registratie of een daadwerkelijke toename van het aantal overdoses. In de periode 1996-2012 bleef de sterfte min of meer stabiel en schommelde tussen de 94 en 144 gevallen per jaar met pieken in 2001 en 2009. Tussen 1996 en 2012 daalde het aandeel sterfgevallen door opiaatgebruik en nam het aandeel sterfgevallen door cocaïne en overige drugs iets toe

Bron: volksgezondheid en zorg

Geen daling in criminaliteit

“Nu er honderden miljoenen belastinggeld worden besteed aan het bestrijden van de criminaliteit rondom drugs, is het fijn dat de criminaliteit enorm is afgenomen”. Alweer zo’n droomzin die we toch graag een keer zouden horen uit mond van justitie. We willen tenslotte als rechtgeaarde Hollander waar voor ons geld. Jammer joh, de criminaliteit groeit zo ongeveer gelijk op met de bestrijding:

De nieuwe jaarcijfers van de Taskforce Brabant Zeeland zijn ook dit jaar weer onverminderd hoog. Uit de jaarcijfers, in bezit van EenVandaag, blijkt onder meer dat er 1207 hennepplantages zijn ontruimd, 16 drugslaboratoria zijn opgerold & 36,5 miljoen vermogen van criminelen is afgepakt. Ook zijn er 454 panden gesloten met de opiumwet en heeft 1173 keer een BIBOB toets plaatsgevonden bij de aanvraag een vergunning.  De cijfers zijn vergelijkbaar met de jaarcijfers van 2015.

Eenvandaag onderzocht de drugscriminalitei

Niemand kijkt naar legalisering

Criminelen houden alleen stand als drugs illegaal blijven. Dat hebben we geleerd uit de tijd van de drooglegging in Amerika. Illegaal gestookte drank was een goed verdienmodel en de criminaliteit er rondom vierde hoogtij totdat drank gelegaliseerd werd en criminelen niets meer konden verdienen.

Angstvallig blijven politici – vaak met weinig besef van wat er omgaat in de maatschappij – volharden in het feit dat drugs levensgevaarlijk zijn en dat het allemaal troep is. Van die mannen in pakken die denken dat als je ooit een jointje rookt, je dan de week erna oude vrouwtjes berooft in het park en onder een viaduct moet gaan slapen.

Van tenminste twee soorten drugs is inmiddels het tegendeel al zo vaak besproken; van cannabis weten we inmiddels dat er ontelbaar veel medische toepassingen zijn en dat legalisering niet leidt tot verslavingen, laat staan criminaliteit. En ook van xtc – met de werkzame stof mdma – worden vaker medische toepassingen bekend. Vanwaar toch die angst, als steeds vaker blijkt dat legaliseren zal leiden tot minder criminaliteit, betere kwaliteit (=minder slachtoffers door overdosis en minder ziekenhuis opnames) en vooral minder verspilling van belastinggeld?

het artikel gaat verder onder deze afbeelding

“Crimineel geld overwint”


.Deze uitspraak strijkt wellicht tegen de haren in van justitie, maar het is wél te onderbouwen. Het zit zo: wanneer de strijd tegen drugs wordt opgevoerd, dan betekent dat natuurlijk niet dat de vraag naar drugs minder wordt. Misschien wordt de vraag wel groter omdat het allemaal nog spannender lijkt, maar dat terzijde.
De vraag blijft dus gelijk, maar de productie en de handel brengt door de druk van justitie meer risico met zich mee. En meer risico betekent vanzelfsprekend meer criminaliteit, maar ook zeker hogere prijzen. Aan elk risico die een crimineel neemt hangt een prijskaartje.

En waar sommige criminelen afhaken, daar staan er even zoveel op om hun plek in te nemen. Hoe harder dus de strijd tegen drugs, des te meer geld er wordt verdiend in de criminele wereld.

4 miljard winst, alleen in Nederland

Op de website van de politieacademie lezen we dat er 18,9 miljard (en dat is natuurlijk een schatting) per jaar omgaat in de drugswereld. Het BNP van Nederland bedraagt ongeveer 700 miljard euro!
Er blijft volgens de politie zo’n 4 miljard aan netto winst over voor de criminelen.
Als ze 10 procent van hun winst gebruiken om de oorlog tegen justitie te voeren dan is hun budget nog altijd groter dan dat van het hele politieapparaat bij elkaar. En hoe groter de druk, des te meer geld er tot hun beschikking komt.

Laat het los zoals Portugal

Er lijkt maar één substantiële oplossing voor de hele drugsproblematiek en dat is het loslaten. Naar Portugees voorbeeld, dat zou een mooi begin zijn.

Portugal kampte lange tijd met een groot drugsprobleem. In 1999 was maar liefst 1 procent van de bevolking verslaafd aan heroïne. Het land had het hoogste aantal drugsgerelateerde HIV-doden van Europa.

Het roer om

18 jaar geleden, in 2001, besloot Portugal het roer om te gooien. Alle drugsgebruik werd er gedecriminaliseerd. Het bezit van kleine hoeveelheden drugs is sindsdien niet legaal, maar het is ook niet langer een strafbaar feit. Het wordt gezien als een gezondheidsprobleem, hoewel daar natuurlijk ook aan getwijfeld kan worden.

Drugsgebruikers worden dan ook niet gearresteerd, maar moeten voor een speciale commissie verschijnen waar een dokter, een advocaat en een sociaal werker een behandeling voorschrijven of een boete geven.

Deze aanpak heeft tot de volgende resultaten geleid:

  • Drugsgerelateerde HIV-infecties zijn in vijftien jaar tijd met 90 procent afgenomen.
  • Het aantal drugsgerelateerde doden is het op een na laagste van de Europese Unie. Slechts drie mensen per miljoen sterven aan een overdosis, terwijl het EU-gemiddelde op 17,3 per miljoen ligt.
  • Het aantal volwassen dat wel eens drugs heeft gebruikt in het afgelopen jaar neemt gestaag af.
  • Portugese jongeren gebruiken nu de minste softdrugs van Europa.
  • Het aantal drugsgerelateerde criminelen in Portugese gevangenissen is gedaald van 44 procent in 1999 naar 21 procent in 2012.
  • Het aantal mensen in afkickcentra is tussen 1998 en 2011 met 60 procent gestegen.

Onwil door het geld en farma

Maar inmiddels zijn we er door de vele bronnen die we hebben geraadpleegd wel achter dat het niet de onwil of onwetendheid is die legalisering tegenhoudt, maar het grote geld. Geld waarmee banen en bedrijven die als toeleverancier fungeren in de oorlog tegen drugs in stand worden gehouden.

Geld dat de farmaceutische industrie wil verdienen, zonder dat ‘drugs’ ze in de weg staat.
De grote vraag is nu wanneer de ogen van de burgers open gaan en ze in protest komen tegen de gigantische kapitaalvernietiging waarvan we nu al decennia lang getuige zijn.
Voormalige wereldleiders deden al eens een oproep, helaas zonder gevolg.