Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Belgen dromen over ideale drugsbestrijding in haven

dec 8, 2020

Ken je die van dat sprookje waarin de hele Europese bevolking geen drugs meer gebruikt? Daar schrijven ze in de Antwerpse haven een stukje aan mee aan dat sprookje. Kost wat, maar dan heb je ook wat.

Meer scannen

“Douane & Accijnzen zal vanaf volgend jaar een pak meer con­tainers scannen.” Dat zegt de Belgische minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) vandaag in De Tijd. “Het is de bedoeling het concept van 100 procent scanning niet alleen in de haven van Antwerpen uit te rollen, maar ook in de luchthavens en de internationale treinstations”. 100%, hij zegt het echt. Wat een onzin klapt die Vincent.

Moderne middelen

Maar het grote duimzuigen is nog niet klaar. Misschien hebben de Belgen beloftes moeten doen aan buurlanden of zo, maar de onzin gaat verder: “We zullen maximaal inzetten op het gebruik van automatische, moderne middelen en technologie om veel meer te kunnen contro­leren.” Van Peteghem stelt dat de extra controles “de logistieke keten minimaal verstoren en maximaal beveiligen”. Het gaat onder andere over nieuwe scanapparatuur in de containerterminals, de toepassing van artificiële intelligentie op scangegevens en de uitbreiding van mobiele scanapparatuur. Het laat zich raden dat dit de Belgische belastingbetalers vele miljoenen gaat kosten terwijl wij het resultaat zich laat raden.

Alles scannen

“Alle risicocontainers scannen zal de smokkel in elk geval een stuk moeilijker maken”, reageert Manolo Tersago, de chef van de drugsafdeling van de federale gerechtelijke politie van Antwerpen. “Als we de containers dan pakken, is dat waarschijnlijk te vroeg in het criminele proces om te ontdekken voor wie die bestemd waren en wie ze moest komen ophalen. De kans is heel groot dat het leidt tot heel wat ‘naakte’ of ‘droge’ inbeslagnames, zonder betrokkenen. Maar dat is niet erg. De douane heeft een stopfunctie en dat leidt ertoe dat het goedje van de markt is gehaald.”

Onzin

Ja, zo lusten wij ze ook. Als je bij ieder stoplicht een agent zet dan is de pakkans voor door rood rijden ook 100%. Wat een onzin en vooral fantasie allemaal van die politie- en douanemensen en vooral van de politiek die toch de hoofdsponsor is van dit soort onzin. Maar goed je komt als land wel daadkrachtig over en je voorkomt dat de buren naar je wijzen als doorgeefluik voor drugs. Maar dat is dan ook het enige.