Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Betere CAO voor uithalers cocaïne

jul 6, 2022
uithalers

Uithaler wordt je niet zomaar hoor. Daarvoor dien je lenig te zijn, te willen werken op onregelmatige tijden, je moet goed met gereedschappen zoals een betonschaar en een zaklamp om kunnen gaan en je hebt naast een goede conditie ook nog een een flinke portie lef nodig. Tel daar wat gevarengeld bij op en je komt uit op een prima salaris met uitstekende secundaire voorwaarden.

Hoog risico

De tarieven voor het uithalen van het witte pretpoeder in de havens zijn dan ook flink gestegen. Zeker sinds er een nieuwe wet van toepassing is. van partijen drugs krijgen van de eindbazen een flink hogere beloning sinds de invoering van de nieuwe ‘uithalerswet’. Voor iedereen die nu nog de ballen heeft om de coke uit een container te halen ligt er een beloning van zo’n 5K klaar, terwijl dat voor de nieuwe wet er kwam amper 2K was. Hoe hoger het risico, hoe hoger de beloning. Dat schrijft RTV Rijnmond.

Percentages

Wanneer uithalers erin slagen een partij cocaïne ongezien van het haventerrein te krijgen, krijgen ze minstens 30 procent van de buitgemaakte cocaïne. ‘En dat kan oplopen tot 50 procent, zeker als het een kamikazeactie betreft waarbij het risico hoog is,’ aldus de officier van justitie de eerder deze week in de Rotterdamse rechtbank.

100.000 euro borg

Volgens de politie vraagt een onderhandelaar namens een uithalersgroep gemiddeld 100.000 euro borg aan de opdrachtgever. Dat bedrag is de afkoopsom voor het hoge risico dat de uithalers lopen om gepakt te worden. Uithalers krijgen op die manier sowieso een beloning, ook als de actie mislukt. Ze worden in feite niet in de steek gelaten door hun matties.

Uitbetaling in natura

Uithalers die erin slagen om de drugs van het haventerrein te krijgen, laten zich meestal uitbetalen in cocaïneblokken. Eén kilo cocaïne is tussen de 25.000 en 35.000 euro waard. Volgens de officier van justitie is uithalen dus lucratief en staat de straf die er nu voor staat niet in verhouding tot de ernst van het delict. Hoe justitie aan die prijs van 25 tot 35K komt weten we trouwens niet.

Nieuwe wet moet afschrikken

Het OM hoopte dat de nieuwe uithalerswet, die op 1 januari 2022 inging, een afschrikwekkend effect zou hebben op uithalers van partijen drugs. De nieuwe wet maakt het mogelijk dat onbevoegd aanwezig zijn op havens en luchthavens zwaarder kan worden bestraft. Wie er wordt betrapt zonder dat die persoon kan bewijzen dat hij er wat te zoeken heeft, kan naast een boete van 95 euro maximaal één tot twee jaar celstraf opgelegd krijgen. In de praktijk wil dat echt nog niet zo goed lukken.

Uitspraak hof

In februari werden zeven uithalers van 19 tot 34 jaar bij de Rotterdamse rechtbank veroordeeld tot celstraffen van drie tot ruim vijf maanden, voor het overtreden van de nieuwe wet. Het gerechtshof Den Haag besliste begin juni echter anders en kwam tot een taakstraf. Het hof vindt dat taakstraffen evengoed voldoende afschrikken, in ieder geval bij mensen die nog geen strafblad hebben. Uithalers zijn maar al te goed bekend met dit soort uitspraken waardoor ze makkelijker het risico blijven nemen.

133 uithalers gepakt

Havenondernemers denken dat na de uitspraak van het gerechtshof het aantal uithalers in de Rotterdamse haven toe zal nemen. Na een relatief rustig begin van het jaar staat de teller inmiddels op 133 aanhoudingen, met als recent dieptepunt 36 aanhoudingen in elf dagen tijd.

Kat en muis

Het uithalen was al een kat en muis spel op het haventerrein zelf, maar is nu uiteindelijk ook een juridisch kan en muisspel geworden. In elk geval varen de succesvolle uithalers er wel bij want een nachtelijk ritje op en neer naar de Rotterdamse haven levert momenteel serieus goed geld op. Justitie wordt daarbij weer eens grandioos te kakken gezet, maar dat zijn we inmiddels wel een beetje gewend.