Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Uithalers vrezen opkomst drones

jul 6, 2022

Nog maar net kunnen de uithalers in de Rotterdamse haven rekenen op een flinke opslag, of de volgende tegenslag moet alweer verwerkt worden. De opkomst van onderwater drones die drugs onbemand smokkelen. De eerste exemplaren worden al getest in Spanje.

Spectaculaire vondst

Het is waarschijnlijk voor de Spaanse politie de meest opmerkelijke maar ook de meest geavanceerde vondst ooit in de eeuwige strijd tegen de drugssmokkel tussen Marokko/Afrika en Spanje/Europa. De Nationale Politie wist een bende drugssmokkelaars op te rollen die gebruik maakte van speciale onderzeeboten die op dezelfde manier als drones bestuurd konden worden om de 14 kilometer die Afrika van Europa scheidt te overbruggen en zo drugs te smokkelen zonder dat deze opgemerkt konden worden door de politie. Het wachten is op de eerste in de havens van Antwerpen of Rotterdam.

Operatie KRAKEN

Tijdens de speciale operatie  ‘Kraken’ kon de Policía Nacional  een drugssmokkel netwerk oprollen dat op grote schaal drugs smokkelde van Afrika naar Europa ofwel van Marokko naar Spanje. Daarbij maakte deze bende gebruik van zogenaamde ‘drones submarinos’ ofwel onderwater-drones die veel weg hebben van een kleine onderzeeboot die op afstand bestuurd kunnen worden zoals bij drones.

200 kilo drugs

Deze onderwater-drones  kunnen per exemplaar tot 200 kilo drugs vervoeren en hebben twaalf motoren om zo tot 30 kilometer af te kunnen leggen, meer dan genoeg om vanuit Marokko naar Andalusië te varen. Deze ook wel UUV of Unmanned Underwater Vehicle genoemde onderwater-drones kunnen op afstand bediend worden zoals bij een drone en zijn door de politie praktisch niet op te merken omdat er slechts een klein deel van dit apparaat boven water uitsteekt en dat vanwege de golven niet gelokaliseerd kan worden.

Video van de drone