Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Blokken cocaïne voor Antwerpen onderschept

mrt 3, 2022

Ook in Zuid Amerika doen ze nog wel eens een poging om drugs te onderscheppen. Zo werden er in Panama 570 blokken cocaïne onderschept met als bestemming Antwerpen.

Panama

De Panamese autoriteiten wisten te melden dat ze dinsdag 570 drugspakketten verborgen in een container uit Ecuador en op weg naar België ontdekt hebben.

Het witte feestpoeder was verdeeld over 8 grote sporttassen die werden aangetroffen in een container van een schip op doorreis door Panama, zo meldt de National Aeronaval Service (Senan). “De container waarin de vermeende drugs verborgen was, was afkomstig uit Puerto Posorja, Ecuador, op doorreis door Panama en met eindbestemming de haven van Antwerpen, België”, zo liet de Panamese veiligheidsdienst weten aan de pers.

Groeiende handel

De Panamese autoriteiten hebben erop gewezen dat het gebruik van containers voor het vervoer van drugs een van de snelgroeiende vormen van internationale drugshandel is. In andere landen is dat al veel langer op grote schaal gangbaar, maar nu dus ook in Panama. Zo werd er op 19 januari in het Midden-Amerikaanse land een bende ontmanteld die vrachtcontainers gebruikte voor de smokkel van drugs bestemd voor Europa. Bij die operatie werden 23 mensen opgepakt die ervan werden beschuldigd tot de criminele organisatie te behoren.

Bijna 130.000 kilo

Panama nam in 2021 in totaal 128,7 ton drugs in beslag, een “historisch” cijfer. Dit Midden-Amerikaanse land wordt gebruikt als een brug voor het medicijn dat in Zuid-Amerika wordt geproduceerd en waarvan de belangrijkste markt de Verenigde Staten is, maar ook Europa lijkt een steeds grotere klant te worden voor de drugsbendes.