Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Blowen en rijden tijdens de vakantie in Europa

aug 7, 2023
Speekseltest Europa

De Nederlandse verkeerswetgeving kan hard zijn als het gaat om rijden onder invloed van cannabis, maar in de rest van Europa zijn de regels vaak nog strenger.

Legale cannabis en autorijden

Terwijl steeds meer landen cannabis legaliseren, heerst er nog steeds onzekerheid bij cannabisgebruikers over of ze wel of niet mogen autorijden en in welke mate. Het derde internationale symposium over rijden onder invloed van drugs, dat Cannabis News Network bijwoonde, benadrukte de complexiteit van het onderwerp.

Waarom de huidige wetgeving niet altijd passend is

Een belangrijk punt van discussie is dat de huidige THC-limiet in het bloed niet altijd een nauwkeurige indicator is van rijvaardigheid. In tegenstelling tot alcohol, kan THC tot wel 30 dagen na consumptie in het bloed worden gedetecteerd, wat betekent dat regelmatige gebruikers en medicinale cannabispatiënten altijd de limiet zouden overschrijden bij een politiecontrole. De huidige speekseltests van de politie zijn bovendien niet altijd even accuraat.

Wetgeving en boetes in Europa

Verschillende Europese landen hanteren uiteenlopende straffen voor autorijden onder invloed van cannabis.

Duitsland

Boete van EUR 500 en rijbewijsinname van drie maanden bij een THC-limiet van 1 ng/ml in bloedserum (0,5 ng/ml in totaal bloed).

België

Boetes variërend van EUR 1600 tot EUR 16.000 en minimaal een maand rijbewijsinname, met de mogelijkheid van een rijverbod tot vijf jaar. THC-limiet: 1 ng/ml.

Groot-Brittannië

Rijbewijsinname van een jaar en een boete tot GBP 5000 (EUR 5.532) met een THC-limiet van 2 ng/ml.

Frankrijk en Denemarken

Zerotolerancebeleid, waarbij boetes kunnen oplopen tot respectievelijk EUR 4500 en 4% van het brutojaarsalaris bij een THC-limiet van 1 ng/ml.

Spanje en Italië

Spanje hanteert een zerotolerancebeleid, met boetes tot EUR 1000 en zes punten aftrek op het rijbewijs. In Italië variëren de boetes van EUR 1500 tot EUR 6000, plus maximaal een jaar gevangenisstraf, eveneens zonder THC-limiet.

Nederland

Boete van EUR 850 en mogelijk maandenlang rijbewijsinname, met een THC-limiet van 3 ng/ml.

Tips voor een speekseltest

Als je vermoedt dat je een speekseltest moet ondergaan, kunnen de volgende tips helpen om de kans op een positieve test en andere ongemakken met de politie te verkleinen:

  1. Zorg dat de nuchtere bestuurder rijdt.
  2. Blijf rustig en beleefd tegen de politie.
  3. Houd geen cannabisgerelateerde voorwerpen in de auto.
  4. Eet een vette snack of spoel je mond met olijfolie voordat je gaat rijden.
  5. Zorg voor een goede mondhygiëneroutine, inclusief poetsen, flossen en mondwater gebruiken.

Disclaimer

Met deze tips kunnen cannabisgebruikers beter voorbereid zijn op eventuele verkeerscontroles en de impact van cannabis op hun rijvaardigheid beter begrijpen. Let op: verkeersregels kunnen variëren per land, dus het is essentieel om op de hoogte te blijven van de lokale wetgeving en adviezen.