Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Brabant van botersmokkel naar drugslabs

nov 7, 2017

In de provincie Brabant wordt sinds jaar en dag verdiend aan zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Het begon allemaal met zeer winstgevende smokkel tussen België en Nederland en crimineel is het eigenlijk altijd gebleven.

In de jaren ’70 trof je in Brabantse schuren geen drugslabs aan, maar illegale alcoholstokerijen. Criminelen, groot geworden in de tijd van de botersmokkel, leerden van hun Belgische collega’s hoe ze duizenden liters per week bijna pure alcohol konden maken uit suiker, water en gist. De uitzending van NPO2-programma Andere Tijden staat zaterdag 11 november (aanvang 21.20 uur) volledig in het teken van deze praktijken.

Een lucratieve industrie die ook toen al werd opgebouwd in gehuurde boerenschuren. Het afval werd geloosd en aan de varkens gevoerd. In Andere Tijden vertellen rechercheurs van de douane, boeren en stokers over de wilde jaren van de illegale stokerij. Het kat en muisspel duurde voort tot eind jaren ’80, toen troffen de rechercheurs tot hun verbazing een amfetamine-lab aan op de plek waar eerder een stokerij had gestaan. Brabant ging van drank naar drugs.

Meer info: www.anderetijden.nl.