Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Brabantse wouten hebben eigen drugslab

apr 9, 2018

De wouten in Zuid-Oost Brabant hebben een eigen drugslab. Daar krijgen de politieagenten uitgelegd hoe je xtc en speed maakt, zodat ze de aanwezigheid van zo’n lab kunnen herkennen.

Nergens in Nederland poppen er zoveel drugslabs uit de grond als in Brabant; in 2017 zelfs twee keer zoveel als in een ander jaar. En om zaken beter te herkennen heeft de politie een eigen geheim drugslab. ‘Als je niet weet waar je op moet letten, dan zie je het ook niet’, vertelt de politieman die het lab beheert in het Brabants Dagblad.

Alle spullen die in het lab van de politie staan, zijn in beslag genomen bij eerder opgerolde drugslabs; een soort tweedekansje dus. Elk jaar vallen er volgens de politie wel een aantal doden bij de productie van xtc of speed door criminelen. Dit gebeurt vooral bij het koken van de grondstoffen, om te komen tot amfetamine-olie. Criminele producenten komen soms om het leven door de giftige dampen. De politieman: ‘Vaak dragen die mannen geen gasmaskers en werken ze in afgesloten ruimtes. Ze willen natuurlijk niet dat iemand in de omgeving iets ruikt. Daardoor vallen er elk jaar wel een aantal doden. In november vorig jaar kwamen er in Kaatsheuvel nog twee koks om het leven.’ (red.: waarschijnlijk kwam dit door koolmonoxide, maar dan klinkt het niet zo spannend)

De politieman legt in de krant uit dat het produceren van xtc niet ingewikkeld is. Het productieproces duurt maar 24 uur.