Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Celstraf voor aansturende rol wietbedrijf

mrt 9, 2023
Wiet

Een 33-jarige man uit Zevenaar gaf volgens het Openbaar Ministerie samen met twee anderen leiding aan een “zeer actieve en lucratieve organisatie” die zich geruime tijd bezig hield met wietteelt en -handel.

“We hebben het hier niet over gepruts in de marge, maar over een continu bedrijfsproces”, aldus de officier van justitie in zijn requisitoir voor de rechtbank in Arnhem.

Twee jaar brommen

De officier van justitie eiste een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar tegen de verdachte. De man uit Zevenaar was volgens het Openbaar Ministerie betrokken bij in ieder geval vier locaties in Arnhem en daarnaast bij één locatie in Herwen en één in Veenendaal.

Hoogwaardige wiet

Het gaat om wietkwekerijen met planten van ‘hoogwaardige kwaliteit’, waarbij goed materiaal (bijvoorbeeld lampen) werd gebruikt. In verschillende woningen en panden werden telkens honderden planten of in elk geval de restanten ervan aangetroffen.

Kwetsbare personen

De bewoners van de woningen bevonden zich, bijvoorbeeld door geldproblemen, in een kwetsbare positie ten opzichte van de hoofdverdachte(n); stoppen werd hen moeilijk gemaakt en de negatieve gevolgen (torenhoge elektriciteitsrekeningen, stank, vochtigheid en brandgevaar in de woningen) kwamen ook voor rekening van de bewoners.

Opa Jack

Over de telefoon werd nauwelijks inhoudelijk gesproken over de gang van zaken, maar de drie hoofdverdachten kwamen wel met enige regelmaat bijeen in de woning van een andere hoofdverdachte, die (lokaal en in de media) bekend staat als ‘opa Jack’. Het onderzoeksteam van de politie wist in die woning gesprekken tussen de verdachten af te luisteren. Op die manier kwam het beeld naar voren van een strak gestructureerde en georganiseerde samenwerking. De gesprekken gingen nagenoeg altijd over handel in verdovende middelen, lampen, filters, kweektenten, kwekerijen en/of omzet of winst.

Meervoudige kamer

De 33-jarige verdachte is de eerste in een rij van 15 verdachten in dit proces tegen de criminele organisatie. ‘Opa Jack’ moet zich morgen verantwoorden voor de meervoudige kamer in Arnhem, de zaak van de derde hoofdverdachte werd afgelopen maandag aangehouden en staat gepland op woensdag 15 maart in Zutphen.

In september van dit jaar moet deze verdachte uit Zevenaar zich bij de rechtbank Overijssel in het kader van megazaak Elrits komen verantwoorden in verband met de verdenking van deelname aan criminele organisatie die zich bezig hield met de productie van synthetische drugs in meerdere labs.