Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Lege spuitjes kennen oneindig veel toepssingen

mrt 9, 2023
Lege spuit van 100 ml zonder naald

Lege spuitjes. Ze zijn er met een milliliter inhoud, maar ook met een inhoudsmaat van 100 milliliter. En ze worden echt niet alleen in de medische wereld gebruikt.

Toepassingen lege spuitjes

  1. Reiniging – lege spuitjes kunnen worden gebruikt om kleine openingen of moeilijk bereikbare plaatsen te reinigen, zoals sleutelgaten, ventilatieopeningen, enz.
  2. Kunstprojecten – lege spuitjes kunnen worden gebruikt om verf of inkt op papier aan te brengen, of om kleuren te mengen voor kunstprojecten.
  3. Tuinieren – lege spuitjes kunnen worden gebruikt om planten water te geven of om meststoffen toe te dienen aan specifieke gebieden van een plant.
  4. Lijmen – lege spuitjes kunnen worden gebruikt om lijm op moeilijk bereikbare plaatsen aan te brengen, zoals achter een kast of op een klein oppervlak.
  5. Injecties – hoewel het belangrijk is om medische hulpmiddelen veilig te gebruiken, kunnen lege spuitjes worden gebruikt voor het maken van kleine injecties voor huisdieren of vee.
  6. Koken – lege spuitjes kunnen worden gebruikt om kleine hoeveelheden ingrediënten te meten of om een ​​decoratieve toets toe te voegen aan gerechten zoals cupcakes of desserts.
  7. Olieverversing – lege spuitjes kunnen worden gebruikt om olie toe te voegen aan kleine apparaten zoals naaimachines of printers.
  8. Reiniging van elektronica – lege spuitjes kunnen worden gebruikt om kleine hoeveelheden alcohol of andere reinigingsmiddelen op elektronica aan te brengen.
  9. Haarverzorging – lege spuitjes kunnen worden gebruikt om haarproducten aan te brengen, zoals haarmaskers of olie.
  10. Verwijdering van oorsmeer – lege spuitjes kunnen worden gebruikt om warm water of een oplossing van water en azijn in de gehoorgang te spuiten om oorsmeer te verwijderen. Het is belangrijk om deze methode met zorg te gebruiken en alleen met schoon water of een oplossing aan de slag te gaan.
Leeg spuitje
Leeg spuitje

Twee- of juist driedelig?

De kunststof injectiespuiten zijn onder te verdelen in twee- en driedelige spuiten. Beide uitvoeringen bestaan uit een cilinder (hier gaat de vloeistof in) met een specifieke maatverdeling en een plunjer. Deze plunjer wordt ook wel stamper of zuiger genoemd. De cilinder vormt één geheel met de conus. De conus is de tip (het uiteinde) van de spuit waar een injectienaald op bevestigd kan worden.
Een driedelige spuit heeft als extra een rubber of siliconen afsluitdopje wat op de plunjer is bevestigd.

Tweedelig

Een tweedelige injectiespuit bestaat uit een cilinder en een zuiger die samen één geheel vormen. Deze spuit heeft meestal een gladde en gelijkmatige beweging tijdens het inbrengen van de vloeistof en kan minder dode ruimte hebben dan een driedelige spuit. Dit kan voordelig zijn bij het toedienen van medicatie waarbij nauwkeurigheid en efficiëntie belangrijk zijn, zoals bij intraveneuze of intramusculaire injecties.

Driedelig

Een driedelige injectiespuit bestaat uit een cilinder, een zuiger en een naald die allemaal afzonderlijk worden geproduceerd en daarna aan elkaar worden bevestigd. Deze spuit kan voordeliger zijn dan een tweedelige spuit en kan handiger zijn bij het bereiden van medicijnen omdat de naald gemakkelijker kan worden verwijderd en vervangen. Driedelige spuiten worden vaak gebruikt bij het bereiden en toedienen van medicijnen in ziekenhuizen, klinieken en apotheken.

SpuLeeg spuitje met Luer Lockit met Luer lock
Leeg spuitje met Luer Lock

Welke aansluiting voor de naald?

Niet alle naalden passen op alle lege spuitjes. Spuiten en naalden worden meestal apart verpakt, met uitzondering van insulinespuitjes. . Om ze te koppelen zijn spuit en naald voorzien van een zogenaamde Luer aansluiting.
(NEN-ISO 594-1:1997). Deze aansluiting is internationaal gestandaardiseerd en garandeert een goede verbinding. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een Luer en een Luer-lock verbinding. Een Luer verbinding is een niet vergrendelbare aansluiting.
Luer-lock is een vergrendelbare (‘locked’) aansluiting door middel van schroefdraad.

Luer lock bij uitoefenen van kracht

Wordt er op de verbinding tussen spuit en naald kracht uitgeoefend, dan is de Luer-lock verbinding aan te bevelen. De Luer-lock spuit is ook de enige spuit die gebruikt mag worden in een spuitpomp. Op de cathetertip injectiespuit kan geen naald bevestigd worden. Deze injectiespuit wordt voornamelijk gebruikt voor het doorspoelen en/of het toedienen van vloeistoffen en medicamenten via sondes en/of catheters.

Welke maat kies je?

Voor de keuze van een bepaalde maat injectiespuit is vanzelfsprekend afhankelijk van de voorgeschreven te injecteren hoeveelheid vloeistof. De inhoudsaanduiding/maatverdeling van de injectiespuit, (2 ml, 5 ml, etc.), weergegeven op de cilinder van de spuit, geeft de maximaal te injecteren dosering aan.

Beschikbare maten