Chemicaliën verhandelen mag niet altijd

Piershil, Eerbeek – Op dinsdag 18 mei zijn twee mannen aangehouden voor de handel en levering van chemicaliën voor de fabricage van drugs. Er zijn zes huiszoekingen gedaan en er is beslag gelegd op een grote hoeveelheid geld, een vuurwapen en drie dure auto’s.

N-Hexaan

Naar aanleiding van een offerteaanvraag bij een chemicaliënfirma voor de levering van 5920 kilogram N-Hexaan, waarbij twijfels waren over legaal gebruik, werd een melding gedaan bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Aangezien de aanpak van deze illegale handel in chemicaliën prioriteit heeft en in veel gevallen herleidbaar is tot drugslaboratoria, werd in april 2020 bij de recherche van de Landelijke Eenheid een onderzoek gestart. Binnen dit onderzoek werd onder andere een grote cocaïnewasserij in Nijeveen onderkend en ontmanteld.

Kassencomplex

In aanloop naar de ontdekking van het drugslaboratorium in Nijeveen werd in april 2020 in een kassencomplex te Kwintsheul een grote hoeveelheid chemicaliën, die daar opgeslagen stonden in afwachting van verder gebruik bij het bewerken, verwerken en vervaardigen van verdovende middelen, in beslag genomen. Uit onderzoek was tevens gebleken dat in de periode voor april 2020 in genoemd kassencomplex een drugslaboratorium aanwezig was geweest.

In beslag genomen hoeveelheid cash

Misbruik

Op dinsdag 18 mei 2021 zijn in het kader van het betrokken onderzoek nog twee mannen uit Piershil en Eerbeek, die worden verdacht van de betrokkenheid bij de illegale handel in chemicaliën, aangehouden. Buiten het feit dat deze handel een overtreding van de Opiumwet oplevert, is er ook sprake van een overtreding van de Wet voorkoming misbruik chemicaliën, zijnde een economisch delict. Door de chemicaliënbranche worden gelukkig steeds vaker meldingen gemaakt van ongebruikelijke transacties in chemicaliën. Met deze illegale handel worden grote geldbedragen verdiend.

Zes woningen doorzocht

Naar aanleiding van de twee aanhoudingen zijn ook een zestal doorzoekingen van woningen verricht in Piershil, Eerbeek, Spijkenisse en Zevenhuizen.  Bij deze doorzoekingen werden naast veel digitaal-en schriftelijke beslag, grote contante geldbedragen, een vuurwapen en ook drie voertuigen in beslag genomen. Dit in verband met machtigingen conservatoir boetebeslag. En op financieel vlak kon ook beslag worden gelegd op 11 bankrekeningen en een woning.

Voorgeleid

De verdachten zijn vrijdag 21 mei 2021 voorgeleid bij de rechter commissaris in Rotterdam.

Bron en afbeeldingen: politie.nl

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *